SZO: Neprihvatljivo spor tempo vakcinacije u Evropi, situacija zabrinjavajuća
Svjetska zdravstvena organizacija

SZO: Neprihvatljivo spor tempo vakcinacije u Evropi, situacija zabrinjavajuća

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kritikovala je "neprihvatljivu" sporost vakcinacije protiv korona virusa u Evropi, koja je mjesecima suočena sa veoma zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

"Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija“, saopštio je evropski ogranak SZO i ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u posljednjih pet nedelja.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge poručio je da su "vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije“.

"Ne samo da djeluju, već su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primjena ovih vakcina je neprihvatljivo spora“, naveo je Kluge u saopštenju.

"Da budem jasan: moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama“, istakao je Kluge.

Kluge je takođe upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regionu u posljednjih nekoliko mjeseci.

U evropskom regionu SZO, koji uključuje pedesetak zemalja uključujući Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj umrlih prošle nedelje premašio je 24.000 i "ubrzano“ se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na nedeljnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok dok je bio ispod milion prije samo pet nedelja, ukazuje SZO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.