Počela imunizacija medijskih radnika: Vakcinu primio i Dritan Abazović
Dritan Abazović, Foto: Screenshot

Počela imunizacija medijskih radnika: Vakcinu primio i Dritan Abazović

Vakcinacija zaposlenih u medijima, vakcinama Vakszervija, koje su doskora nosile ime AstraZeneka, počela je danas u novootvorenom punktu u Muzičkom centru. Vakcinu je primio i potpredsjednk Vlade Dritan Abazović, koji se na ovaj korak odlučio kako bi promovisao masovnu imunizaciju u Crnoj Gori.

Jedini način da spasimo naše živote, ali i našu ekonomiju jeste masovna imunizacija. Kada se Kovid tek pojavio, 2020. godine svi smo tražili vakcinu. Evo, sada je imamo i ja pozivam sve građane da iskoriste ovu priliku“, poručio je potpredsjednik Vlade.

Abazović, koji je prilikom vakcinisanja nosio majicu na kojoj je, između ostalog pisalo „Hvala našim herojima! Pobijedimo COVID19“. poručio je da je vraćanje slobode građanima osnovni cilj procesa vakcinacije.

„Građani su umorni od zatvaranja, sjednjenja kući. Najmanje što možemo da uradimo kako bismo iskazali poštovanje prema medicinskim radnicima jeste da se vakcinišemo. Ako može 23 miliona Britanaca da se vakciniše AstraZenekom mogu i ja. Još jednom, moja velika zahavlnost zdravstvenim radnicima Crne Gore“, poručio je Abazović.

Apelujući na sve građane da se vakcinišu, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je napomenula da je značaj vakcine u borbi protiv koronavirusa nemjerljiv.

„Budite uvjereni da je svaka vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna. Uz nezaobilazno pridržavanje epidemioloških mjera, to je najbolji put ka savladavanju ove globalne krize. Ovdje se radi o jednom globalnom problemu u kojem nema izolovanih pobjednika niti izolovanih gubitnika, niti smije da ih bude. Iz ovog problema, možemo da izađemo isključivo zajedno“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je izrazila očekivanje da će se sa masovnom imunizacijom početi vrlo brzo - O preciznom datumu biće riječi kada se sazna datum dolaska prvog većeg kontigenta vakcina.

„Oko 20. aprila očekujemo 200.000 vakcina iz republike Kine. U međuvremenu očekujemo i pristizanje novih AstraZeneka vakcina preko COVAX mehanizma, a očekujemo i dolazak Fajzerovih vakcina, te 40.000 ruskih vakcina, od dogovorenih 50.000, i još 200.000 u narednom periodu“, kazala je ministarka zdravlja.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović je okupljenim medijima poručila da je današnji događaj potvrda ozbiljnog pristupa naše države kada je proces imunizacije posrijedi.

„Uspješan odgovor na pandemiju iziskuje nacionalno jedinstvo, solidarnost i pristup koji je utemeljen na nauci i na naučno utvrđenim dokazima i podacima. Na osonovu svih raspoloživih dokaza SZO i Evropska agencija za ljekove je prije nekoliko dana nedvosmisleno ukazala da je AstraZeneka vakcina bezbjedna i da zapravo nosi izuzetan potencijal sprječavanja infekcija, teških oboljenja i smrtnih slučajeva“, poručila je Brajović. 

Novootvoreni punkt koji ima sedam linija, kako je kazao direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić, urađen je u veoma kratkom roku.

„Ovo je pokazatelj da na jednom prostoru, sa što manje timova, možemo da uradimo jedan veliki dio posla i najviše imunizacije na dnevnom nivou“, rekao je Jokić.

Jedna od novinarki koja se vakcinisala, Anđela Šestović iz TV Prva, je kazala da je veći strah imala od igle nego od same vakcine. 

„Što se same AstraZeneka vakcine tiče, nikakvu dilemu nisam imala iz razloga što njen razvoj pratim od samog početka, od marta kada je počela da se razvija do onog trenutka kada je odobrena. Kada je sam proces vakcinacije u pitanju, mislim da uvijek treba da stojimo u prvom redu sa ljekarima i da šaljemo poruku koliko je vakcinacija neophodna, pogotovo u ovoj situaciji“, kazala je Šestović.

Njena koleginica iz TV Vijesti Tijana Pravilović ni u jednom trenutku nije razmišljala da li treba da se vakciniše.

„Samo sam čekala momenat kada ćemo i mi, medijski radnici doći na red. Ispalo je da je to AstraZeneka, u principu mi je svejedno, ne bih imala nikakav problem ni da je ruska niti kineska. Ne vjerujem u teorije zavjere, vjerujem u nauku – Vjerovatno da postoje nuspojave koje su uobičajene i o kojima sam se informisala ali vjerujem da su benefiti mnogo veći u odnosu na rizik koji je minoran i koji je na nivou statističke greške“, istakla je Pravilović.

Snimatelj TV Vijesti Ivica Mihailović se na vakcinaciju odlučio u prvom redu zbog prirode svog posla. Ipak, smatra da svi treba da se vakcinišu jer je to jedan od načina da se izborimo sa epidemijom.

„Poslovi su nam rizični, stalno se krećemo i uvijek smo u gužvama. Kada je u pitanju izbor vakcina, naravno da oko svake postoje priče, ali sam vidio da se u Britaniji AstraZenekom vakcinisalo preko 20 miliona ljudi, a nuspojave su moguće i kod običnih tableta, ne samo od vakcine. Zbog svega toga nisam ni u jednom trenutku imao dilemu da li da se vakcinišem“, poručio je Mihailović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.