Na današnji dan prije 20 godina uhapšen Slobodan Milošević
Slobodan Milošević

Pokojni predsjednik SR Jugoslavije

Na današnji dan prije 20 godina uhapšen Slobodan Milošević

Slobodan Milošević, pokojni predsjednik SR Jugoslavije, uhapšen je prije 20 godina - u noći između 31.marta i 1. aprila 2001. godine. On je bio optužen da je tokom desetogodišnje vladavine (1990-2000) zloupotrebljavao položaj i time pribavio ličnu korist kao i korist za Socijalističku partiju Srbije.

Privođenje Miloševića počelo je 30. marta, a okončano je poslije dva dana, i to nakon sedmočasovnih pregovora o predaji.

Milošević se u to vrijeme nalazio u vili Mir na Dedinju sa suprugom Mirom i kćerkom Marijom, a sa njima su, prema tadašnjim tvrdnjama medija, bili i Čedomir Jovanović, Miodrag Ulemek Legija, Toma Fila, neke stranačke kolege kao i dio jedinice "Kobre" koje su ga u to vrijeme obezbjeđivale. 

U isto vrijeme, ispred vile Mir, bili su okupljeni i Miloševićevi simpatizeri koji su se protivili njegovom hapšenju. 

Neizvjesnost oko toga, šta se dešava u samoj vili, i hoće li i zaista biti uhapšen, prekinuo je u jednom trenutku sam Milošević dajući izjavu za Radio B92. 

"Upravo pijem kafu sa mojim drugovima ovdje i vrlo sam dobro... Očekujem da se ova priča završi dobro, a to znači u korist našeg naroda", rekao je Milošević tada. 

Ipak, poslije višesatnih pregovora Slobodan Milošević je uhapšen. 

Slobodana Miloševića su ubrzo poslije demokratskih promjena u Srbiji, već od januara 2001. godine, nove srpske vlasti stavile pod konstatni policijski nadzor, i počele istragu navoda da je pronevjerio državna sredstva i zloupotrebio položaj, a zbog čega i kasnije i uhapšen. 

U isto vrijeme Međunarodni sud u Hagu je insistirao da nova vlast u Beogradu prebaci Miloševića u Hag da bi mu se sudilo, jer je Savezna Republika Jugoslavija imala tu međunarodnu obavezu. 

Podržavajući Međunarodni sud i vladavinu prava Sjedinjene Američke Države su uslovile ekonomsku pomoć Jugoslaviji prebacivanjem Miloševića u MKSJ. 

U junu 2001. godine, uoči međunarodne donatorske konferencije na kojoj je Jugoslaviji obećana finansijska pomoć, reformski nastrojeni ministri u jugoslovenskoj vladi su donijeli uredbu koja je omogućila izručivanje osumnjičenih za ratne zločine Međunarodnom sudu u Hagu. 

Dana 28. juna 2001. godine predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić je odobrio prebacivanje Miloševića u Hag. U ranim jutarnjim časovima 29. juna 2001. godine Slobodan Milošević je prebačen u nadležnost Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija u Hagu, u kojojoj mu je počelo suđenje za ratne zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ

Kraj suđenja nije dočekao jer je 2006. godine preminuo u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.