Predsjedniku države za trećinu manje sredstava, Premijeru na raspolaganje 11 puta više
Vlada predložila ovogodišnji budžet

Izdvajanja iz Budžeta

Predsjedniku države za trećinu manje sredstava, Premijeru na raspolaganje 11 puta više

Predloženim ovogodišnjim budžetom predsjedniku države Milu Đukanoviću budžet je srezan za trećinu na 782,3 hiljade eura. Smanjenje je doživjela i Skupština, ali svega za desetinu na 8,8 miliona eura. Ali, zato je premijeru budžet povećan 11 puta na 2,29 miliona eura u odnosu na prošlu godinu.

Izmjene

U skladu s tim povećanjem Generalnom sekretarijatu Vlade je prihod prepolovljen na 3,4 miliona eura. Savjet za privatizaciju treba da dobije 140 hiljada, što je osam puta manje nego lani.

Sve ostale izmjene su manje. Savjet za građansku kontrolu rada policije dobio je 1,3 hiljade eura više (43,9 hiljada), Ustavni sud 160 hiljada manje (966,4 hiljade), Sudski savjet dva miliona manje (27,4 miliona), a Tužilački 400 hiljada manje (9,2 miliona).

Ministarstvo pravde, kojem je pridružen resor ljudskih i manjinskih prava, treba da dobije 3,6 miliona eura, što je 1,4 miliona manje, nego što su lani dobila ova dva ministarstva. ZIKS će dobiti 50 hiljada manje (10,35 miliona). MUP će dobiti 95,37 miliona eura, osam miliona manje, a Ministarstvo odbrane sedam miliona manje (43,4 miliona).

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja treba da dobije 321,7 miliona eura, od čega se na socijalnu zaštitu odnosi 104,6 miliona eura. Nekadašnje Ministarstvo finansija lani dobilo je 145,45 miliona, a bivše Ministarstvo rada i socijalnog staranja 102 miliona. Uprava prihoda treba da dobije 12,25 miliona eura, dok je nekadašnja Poreska uprava lani dobila 9,1 milion eura, a Uprava carina 7,9 miliona, umjesto lanjskih milion više.

Popis

Upravi za statistiku, zbog ovogodišnjeg potpisa, prihod je povećan 2,1 milion na 4,5 miliona. Za Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa predviđeno je 707,7 hiljada eura, 80 hiljada manje. Uprava za katastar i državnu imovinu treba da dobije 35,6 miliona eura, isto kao i nekadašnja Uprava za imovinu, s tim što je lani i bivša Uprava za nekretnine dobila pet miliona.

Ministarstvo vanjskih poslova treba ove godine da dobije 16,2 miliona, tri miliona manje nego lani. 

Četovorostruko ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta treba da dobije 216 miliona eura, a Uprava za sport još sedam miliona, dok su lani četiri njegova konstituenta dobila: Ministarstvo prosvjete 169 miliona, nauke šest miliona, kulture 7,8 miliona i sporta 8,6 miliona eura.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara biće u minusu 190 hiljada eura (540 hiljada).

Predviđeno je da budžet Ministarstva ekonomskog razvoja iznosi 21 milion eura, od čega je 8,3 miliona predviđeno za turizam. Nekadašnje Ministarstvo ekonomije je lani dobilo 13,8 miliona eura. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dobilo je dva miliona manje (8,1 milion) od nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Agenciji za zaštitu konkurencije dodijeljeno je 180 hiljada manje (633 hiljade eura), a Ministarstvu kapitalnih investicija 7,1 milion. Lani je bivše Ministarstvo saobraćaja i pomorstva imalo budžet od 33,2 miliona eura.

Za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je predložen budžet od 34 miliona eura, dok je lani bio 1,3 miliona manji.

Ministarstvo zdravlja treba da dobije 2,3 miliona, 1,1 milion eura manje, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija 10,7 miliona eura, skoro isto kao nekadašnje Ministarstvo javne uprave.

NATO

Savjet za NATO treba da dobije 19,2 hiljade eura, 11 hiljada manje.

Za Nacionalnu turističku organizaciju je ove godine predviđeno 2,85 miliona eura, 600 hiljada više, a za Upravu za inspekcijske poslove skoro istih pet miliona.

Predloženo je da budžet Fonda PIO iznosi 454 miliona, pet i po miliona više nego lani, dok je Fondu zdravstva namijenjeno 302 miliona, 20 miliona više.

Zavod za zapošljavanje dobija 39 miliona eura, četiri miliona više.

I ANB će dobiti 1,7 miliona eura manje, odnosno sedam miliona, a Agencija za sprečavanje korupcije 1,49 miliona, 200 hiljada manje.

Za Državnu revizorsku instituciju je predložen skoro isti budžet od 2,13 miliona eura. RTCG će dobiti 1,1 milion manje (13,8 miliona), a CANU 650 hiljada eura manje (1,35 miliona eura).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.