U SAD zabilježena najveća smrtnost od kada se prati statistika: Koronavirus treći uzrok
Ilustracija

Ispred kovida bolesti srca i kanceri

U SAD zabilježena najveća smrtnost od kada se prati statistika: Koronavirus treći uzrok

U Sjedinjenim Američkim Državama je prošle godine umrlo 3.358.814 osoba, što je najviše otkako se vodi ta statistika, saopštio je danas Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Osnovni razlog za to je pandemija koronavirusa, koja je u 2020. odnijela 377.883 života.

U saopštenju se ističe da je broj umrlih od kovida-19 prošle godine najvjerovatnije bio i veći, jer zbog nedovoljnog testiranja u prvim mjesecima pandemija nisu mogle da se registruju sve žrtve virusa.

Pandemija je u 2020. bila treći najčešći uzrok smrti u SAD, posle bolesti srca i krvnih sudova i kancera, navodi se u analizi.

Ukupan broj umrlih u Americi u 2020. je bio skoro 16 odsto veći nego godinu dana ranije, a navodi se da 11 procenata tog povećnja otpada na pandemiju kovida-19.

Od koronavirusa u Americi su lane umrla 134 dječaka i djevojčice mlađi od 14 godina, ali 120.648 osoba starijih od 85 godina. U grupi od 75 do 84 godine od kovida je preminulo 104.212 ljudi.

Na osnovu svih podataka, Centar je procijenio da je očekivani životni vijek u Americi smanjen za godinu dana, što je najveće smanjenje od Drugog svjetskog rata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.