Sud u Belgiji naložio ukidanje svih mjera protiv širenja epidemije
Ilustracija

Sud u Belgiji naložio ukidanje svih mjera protiv širenja epidemije

Sud u Belgiji naložio je danas federalnoj vladi da ukine sve mjere uvedene zbog sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, zbog toga što nisu utemeljene u zakonima.

Prvostepeni sud u Briselu dao je vladi rok od 30 dana da povuče sve mjere, a ako to ne uradi, za svaki dan prekoračenja plaćaće po 50.000 eura, prenio je Politiko.

To praktično znači da će vlada imati mjesec dana da pronađe način za legalizaciju epidemoloških mjera poput policijskog časa, zatvaranja restorana ili zabrane okupljanja većeg broja ljudi.

U proteklih godinu dana federalna vlada je koristila uredbe kako bi uvela razne restrikcije bez odobrenja parlamenta.

Da bi to uvela u zakonske okvire, vlada je krajem februara usvojila predlog takozvanog „Pandemijskog zakona“ i proslijedila ga je parlamentu, ali on još nije stigao na dnevni red.

Vladu je krajem februara tužilo više organizacija za zaštitu ljudskih prava, koje su tvrdile da mjere nisu utemeljene u zakonima, s čim se sud složio.

Federalna vlada je saopštila da će se na presudu žaliti drugostepenom sudu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.