Izuzetna efikasnost vakcine Fajzer Biontek za djecu od 12 do 15 godina
Ilustracija

Izuzetna efikasnost vakcine Fajzer Biontek za djecu od 12 do 15 godina

Vakcina Fajzer-Bionteka protiv kovida 19 izuzetno je efikasna kod adolescenata od 12 do 15 godina, možda čak i više nego kod odraslih, navodi se u zajedničkom saopštenju američke i njemačke kompanije koje su zajedno razvile vakcinu.

U nedavnom kliničkom ispitivanju nije bio infekcija među djecom koja su primila vakcinu – imala su snažne reakcije na antitijela bez ozbiljnih neželjenih efekata, prenosi Njujork tajms.

Kako navodi list, u zavisnosti od odobrenja američkog regulatornog tijela za ljekove, vakcinacija bi mogla početi prije sljedeće školske godine.

Ispitivanje je obuhvatilo 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina. Djeca su primila dvije doze vakcine u razmaku od tri nedelje, iste količine i redosleda kao za odrasle, dok je druga grupa primila rastvor slane vode.

Istraživači su zabiježili 18 slučajeva infekcije koronavirusom u "placebo grupi", a nijedan među djecom koja su primila vakcinu.

Napominje se da su adolescenti koji su primili vakcinu proizveli u prosjeku skoro dvostruko više nivoa antitijela, u poređenju sa učesnicima starosti 16 do 25 godina u ranijem ispitivanju odraslih.

S druge strane, Njujork tajms ukazuje da istraživanje još nije objavljeno u nekom naučnom časopisu.

Fajzer i Biontek započeli su kliničko ispitivanje vakcine kod dece mlađe od 12 godina.

Naučnici kompanije planiraju da započnu testiranje vakcine sljedeće nedelje na još mlađoj djeci, uzrastu od dvije do pet godina, nakon čega slijede ispitivanja na odojčadi uzrasta od šest mjeseci do dvije godine.

Do utorka 29 odsto odraslih u SAD primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida, a 16 odsto je u potpunosti imunizovano.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.