77 epidemiologa dalo odgovor o dejstvu vakcina: Zaštićeni smo manje nego što mislimo
Ilustracija

77 epidemiologa dalo odgovor o dejstvu vakcina: Zaštićeni smo manje nego što mislimo

Epidemiolozi iz vodećih svjetskih akademskih institucija uputili su upozorenje u kojem navode da će zaštita koju pružaju vakcine nestati brže nego što mislimo.

U anketi u kojoj je učestvovalo 77 epidemiologa iz 28 zemalja, koju je sprovela organizacija The People’s Vaccine Alliance, dvije trećine naučnika smatra da imamo samo godinu dana ili manje prije nego što virus mutira do te mjere da većina vakcina prve generacije postane neefikasna. Tada će nam trebati nove, modifikovane vakcine,prenosi Nova S.

Od ispitanih epidemiologa, gotovo trećina je dala rok vakcinama devet mjeseci ili manje. Samo jedan od osam epidemiologa su rekli da vjeruju da mutacije nikada neće učiniti trenutne vakcine neefikasnim.

Ogromna većina – 88 procenata – rekla je da niska stopa vakcinisanih u mnogim zemljama može da poveća vjerovatnoću pojave mutacija otpornih na vakcine.

Epidemiolozi dolaze iz akademskih ustanova poput Univerziteta Džon Hopkins, Jejla, Kembridža, Edinburga, Kejptauna, kao i Imperial koledža u Londonu.

Devi Sridhar, profesor globalnog javnog zdravlja na Univerzitetu u Edinburgu, rekao je:

“Što više virus cirkuliše, veća je vjerovatnoća da će se pojaviti mutacije, što bi moglo učiniti naše trenutne vakcine neefikasnim. U isto vrijeme siromašne zemlje ostaju bez vakcina i osnovnih medicinskih sredstava poput kiseonika. Kao što smo saznali, virusima nije stalo do granica. Moramo što brže vakcinisati što više ljudi, svuda u svijetu. Zašto čekati i paziti umjesto da to preduhitrite”.

Uprkos ovom apelu, ranije ovog mjeseca bogate zemlje blokirale su predlog za odricanje od prava intelektualne svojine za vakcine protiv kovida 19.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.