Virusološkinja: Proces vakcinacije mora teći brže od virusa
ilustracija

Virusološkinja: Proces vakcinacije mora teći brže od virusa

Virusološkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu, Ana Banko, izjavila je danas da masovna vakcinacija ometa mutiranje korona virusa i ne treba dopustiti da dugo cirkuliše među ljudima.

"Mutacije su njegova prirodna pojava i ne mogu kažem da to ne može da ugrozi proces vakcinacije. U ovom trenutku ga ne ugrožava, ali što duže virus cirkuliše u globalnoj populaciji on ima previše domaćina i prilika da mutira", rekla je Banko za Radio-Televiziju Srbije (RTS).

Ako se to desi, kako je rekla, može nastati "takozvani mutant virusa koji bi potencijalno mogao da bude otporan na vakcinu".

"Dobro je što vakcine mogu da se adaptiraju, ali mi moramo da budemo svjesni da brzina procesa vakcinacije mora da ide tokom koji će biti brži od virusa", ponovila je Banko.

Na pitanje o mutacijama virusa, ona je rekla da je zasad u svijetu pet varijanti koje se smatraju zabrinjavajućim: "britanska", "južnoafrička", "brazilska" i dvije "američke", odnosno "kalifornijske".

Varijante virusa koje izazivaju zabrinutost su one koje se brže prenose, koje su potencijalno otporne na postojeća antitijela, koje izazivaju težu kliničku sliku, a neke čak i ometaju dijagnostiku, objasnila je Banko.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.