Vještak opovrgao odbranu Razije Dacić: Osamnaestogodišnjak nije usmrtio sam sebe
Privođenje Razija Dacića

Vještak opovrgao odbranu Razije Dacić: Osamnaestogodišnjak nije usmrtio sam sebe

Vještak Miodrag Šoć juče je, predstavljajući nalaz medicinske struke, opovrgao odbranu Razije Dacić da je stajala iza osamnaestogodišnjeg Božidara Vujadinovića dok su se otimali oko noža kojim je oštećeni navodno sam sebe ubo.

"Nije moguće da je pokojni Vujadinović sam sebi nanio ubodno reznu ranu u lijevom dojkinom predjelu, a na to upućuju sudsko-medicinske karakteristike ove povrede - veličina, lokalizacija i smjer kanala rane", kazao je juče u podgoričkom Višem sudu prof. dr Miodrag Šoć na suđenju Rožajki Raziji Dacić optuženoj za ubistvo osamnaestogodišnjaka.

Dacić se tereti da je 28. novembra 2019. godine u Podgorici u svom stanu na Starom aerodromu ubila Vujadinovića kada ga je nakon prepirke ubola nožem u predjelu grudi nanoseći mu teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Na pitanje branioca Dacić, advokata Novice Sekulovića, vještak Šoć je naveo da je sila kojom je nanijeta povreda u dijelu lijevog dojkinog predjela pokojnog Vujadinovića, imala jaki intenzitet.

Na pitanje advokata da li je osamnaestogodišnjak mogao sebi da zada ovakav udarac, pod nervnim rastrojstvom, vještak je kazao da smatra da je neko drugo lice ubolo nožem pokojnog mladića.

"Smatram da je lice koje je nanijelo povrede oštećenom bilo naspram njega, odnosno da su bili okrenuti licem u lice", naveo je vještak Šoć.

Uslijedilo je dodatno pitanje advokata Sekulovića, a imajući u vidu navode odbrane okrivljene da je stajala iza oštećenog kad su se otimali oko noža, i kad je prema njenom kazivanju on samog sebe ubo - pod uslovom da je okrivljena bila iza oštećenog, da li ga je mogla tako ubosti.

Doktor Šoć je ponovio da smatra da je osoba koja je ubola pokojnog Božidara bila ispred njega.

Predsjednica vijeća, sutkinja Vesna Kovačević upitala je vještaka da li se oštećeni nakon uboda mogao kretati ili je odmah izgubio svijest, na šta je vještak Šoć kazao da oštećeni sigurno nije odmah izgubio svijest.

"Pokojni Božidar nakon zadobijene rane u predjelu srca nije morao odmah da izgubi svijest, tako da je mogao napraviti neke pokrete. Snaga se gubi vrlo brzo nakon vađenja oštrice iz srca, mislim da nije mogao da se kreće dugo", naveo je vještak Šoć.

Sud je upoznao vještaka Šoća sa dokumentacijom o analizi koncentracije alkohola u krvi Dacić od 29. novembra 2019. u kojoj se navodi da je prvi nalaz krvi izvađen 70 minuta nakon kritičnog događaja i njime je utvrđeno da je Dacić imala 1,561 promil alkohola u krvi, a drugi je urađen 105 minuta nakon prvog i ustanovljena je koncentracija alkohola u krvi od 1,235 promila.

Komentarišući dobijene podatke, Šoć je kazao da se može osnovano pretpostaviti da koncentracija apsolutnog alkohola u krvi Dacić u vrijeme predmetnog događaja nije bila manja od 1,36 promila.

"Ona je svakako popila više od tri čašice rakije", naveo je vještak.

Na nalaz i mišljenje doktora Šoća nije bilo primjedbi Sud je naložio dopunu trasološkog i DNK vještačenja. Naredno suđenje zakazano je za 17. maj. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.