Borovinić Bojović: U Crnoj Gori nisu zabilježeni slučajevi brazilskog i južnoafričkog soja koronavirusa
Jelena Borovinić Bojović

Borovinić Bojović: U Crnoj Gori nisu zabilježeni slučajevi brazilskog i južnoafričkog soja koronavirusa

U Crnoj Gori je do sada registrovano sedam slučajeva obolijevanja od britanskog soja koronavirusa, dok nije zabilježen nijedan slučaj zaraze od južnoafričkog i brazilskog soja, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Jevta Erakovića, rekla da je prvi slučaj zaraze britanskim sojem koronavirusa zabilježen 20. septembra prošle gdine, a sekvenciran početkom oktobra u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“U Crnu Goru je u novembru bio dozvoljen ulazak strancima iz Ujedinjenog Kraljevstva bez testiranja i virus je nesmetan i najvjerovatnije ušao među crnogorsko stanovništvo prije decembra prošle godine“, dodala je Borovinić Bojović.

Kako je objasnila, sekvenciranje na Institutu za javno zdravlje je, uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije, postalo moguće nabavkom posebnih testova tek u januaru.

Borovinić Bojović je saopštila da je u Crnoj Gori do sada registrovano sedam slučajeva obolijevanja od britanskog soja koronavirusa, koji je prvi put detektovan 15. februara.

“Obzirom na pravilo da ukoliko je novi soj jednom detektovan, zbog finansijskih sredstava i zauzetosti referentnih laboratorija u inostranstvu sa kojima imamo potpisan ugovor o sekvencioniranju, dalja detekcija se ne radi već se podrazumijeva da je soj široko rasprostranjen u populaciji”, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da zdravstveni radnici u zemljama okruženja i širom svijeta uoozoravaju na povećan priliv pacijenata u bolnicama kao posljedica prisustva britanskog soja virusa, kao i da takvu informaciju dobijaju od zdravstvenih radnika u crnogorskom sistemu.

Kako je istakla, dokazano je da britanski soj od prethodnih zarazniji od 30 do 50 odsto.

Borovinić Bojović je saopštila da u Crnoj Gori do sada nijesu registrovani slučajevi južnoafričkog i brazilskog soja koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.