Građanima Zapadnog Balkana će biti izdavane digitalne potvrde za putovanja
Ilustracija

Potparol EK potvrdio

Građanima Zapadnog Balkana će biti izdavane digitalne potvrde za putovanja

Evropska unija (EU) planira da od juna počne sa primjenom digitalnih potvrda, a otvorena je mogućnost da i građani trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan budu snabdijevani sa ovim dokumentom prilikom putovanja.

Portparol Evropske komisije (EK) Kristian Vigand je međutim naglasio da su i dalje zabranjena neesencijalna putovanja građana trećih zemalja u EU.

"Oni koji mogu trenutno da putuju moći će i da dobiju zelenu digitalnu potvrdu tako što će je zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljajući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procijene dokaz i izdaju digitalnu potvrdu", izjavio je portparol EK.

Inače, digitalne potvrde koju uvodi EU će sadržati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitijela.

Međutim, u Evropskoj komisiji tvrde da će uskoro postojati i opcija kojom će građanima trećih zemlja moći da se priznaju potvrde o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađivanja sistema izdavanja ovih dokumenata sa evropskim zahtjevima.

"Time će se praktično potvrde trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalne zelene potvrde koje izdaje EU", naveo je Vigand.

Briselski portparol je objasnio takođe da će se s ciljem izbjegavanja restrikcija putovanja, unutar EU izdavaiti digitalne potvrde koji se odnose na vakcine priznate od strane Evropske agncije za ljekove, a da je na zemljama članicama da individualno odluče da li će prihvatiti i vakcine drugih proizvođača.

Inače, Grčka je saopštila da će priznati potvrde o vakcinisanju svim vakcinama, uključujući i kinesku i rusku, iako one nisu odobrene na nivou Evropske unije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.