Na Novom Zelandu odobreno plaćeno odsustvo nakon spontanog pobačaja
ilustracija

Na Novom Zelandu odobreno plaćeno odsustvo nakon spontanog pobačaja

Parovi na Novom Zelandu dobili su pravo na plaćeno odsustvo posle pobačaja ili u slučaju da se dijete rodi mrtvo, odobrio je parlament.

Predstavljajući zakon, poslanica Džini Andersen rekla je da će se majkama i njihovim partnerima omogućiti da se „pomire s gubitkom", a da ne moraju da uzimaju bolovanje koje se samo djelimično plaća.

Zakon se takođe odnosi na one koji su dobili dijete usvajanjem ili surogat majčinstvom,prenosi BBC.

Novi Zeland je tek druga zemlja na svijetu koja je donijela ovakvu odluku, posle Indije.

Zakon, koji je jednoglasno usvojen u parlamentu, predviđa trodnevno odsustvo zbog tuge.

Anderson je rekla da je svaka četvrta žena na Novom Zelandu imala pobačaj i da se nada da će im nova odredba pružiti „vrijeme da se pomire sa gubitkom bez potrebe da koriste bolovanje".

„Njihova tuga nije bolest, to je gubitak. A za gubitak je potrebno vrijeme", rekla je.

Dodala je da je Novi Zeland „predvodi progresivno i saosjećajno zakonodavstvo".

Prije godinu dana, parlament je usvojio reformski zakon kojim je dekriminalizovan abortus i omogućio ženama da odaberu prekid do 20 nedjelja trudnoće.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.