U Podgorici za dva ipo mejseca izgorjelo 29 objekata
Goran Janković

U Podgorici za dva ipo mejseca izgorjelo 29 objekata

Od 1. januara na do 26. marta gorjelo je u Podgorici 29 stambenih objekata. Komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Janković navodi da su gorjele kuće, pomoćni objekti, poslovni prostori, podrumi i barake, piše Dan.

“Kao najčešći razlog nastanka požara u zatvorenim prostorima su kvarovi na elektro instalacijama, električnim uređajima, kao i problemi sa lošim čišćenjem dimnjaka”, naveo je Janković.

On navodi da su prije početka sezone grijanja apelovali da se preduzmu preventivne mjere kako bi se izbjegli eventualni nastanci požara u zatvorenom prostoru.

“Primjenom preventivnih mjera bi se uticalo na smanjenje broja požara na stambenim objektima. Mi smo više puta apelovali, i opet apelujemo na građane da ne ostavljaju uključene elektro uređaje kada nisu u objektima stanovanja, da angažuju stručno lice u postupku čišćenja dimnjaka i drugih ložišta. Jedna od preporuka je da se sagleda mogućnost osiguranja objekta od eventualnog nastanka požara, a obzirom na visinu naknade za osiguranje iznosi premija mogu značajno daumanje nastale štete”, navodi Janković.

On navodi da su počeli sa pripremama za ljetnju požarnu sezonu koja počinje 1. jula.

“Jedna od mjera preventivnog djelovanja je svakako obilazak mjesnih zajednica i ukazivanje na obaveze stanovništva i predstavnika mjesnih zajednica koje se odnose na rješavanje problema neokošenih imanja i okućnica kao i obraslih puteva. Sve ovo u većini slučajeva predstavlja poteškoću i izazov u gašenju. Izvršen je obilazak punktova koji se koriste u ljetnjoj sezoni. Radi se o lokacijama u Zeti, Rogamima i punktu na Gorici. Izvršena je kontrola hidrantske mreže, a u toku je postupak dodatne tehničke provjere vozila i eventualnog otklanjanja kvarova. Provjerili smo i kvalitet opreme koja se koristi tokom ljetnje sezone”, poručuje Janković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.