Borovinić Bojović: Broj oboljelih u konstantnom padu, kao ljekar sam nezadovoljna brojem prijavljenih na vakcinaciju
Jelena Borovinić Bojović

Borovinić Bojović: Broj oboljelih u konstantnom padu, kao ljekar sam nezadovoljna brojem prijavljenih na vakcinaciju

Epidemiološka situacija u CG i dalje je ozbiljna ali je bolja nego prethodne dvije sedmice što je i očekivano s obzirom na restriktivne mjere, kaže u razgovoru za Novu M ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojovinić. Pad broja zaraženih, dodaje, očekuje se i u narednom periodu. Nije zadovoljna brojem prijavljenih za vakcinaciju ali će, kaže Borovinić Bojović, zdravstvene vlasti učiniti sve da kampanju o vakcinaciji uzdignu na zavidan nivo.

Na konstatacije da je epidemiološka situacija vrlo ozbiljna, odnosno da smo među prvim zemljama na svijetu prema broju zaraženih i umrlih a da "lockdown" nije moguć zbog ekonomije Borovinić Bojović navodi da su u državi rigorozne mjere čije poštovanje je i preduslov za očekivan rezultat.

"Mogu da saopštim da su rezultati poslednjih dana bolji nego prethodne dvije sedmice, što je očekivano, imajući u vidu da restriktivne mjere, da bi dale rezultate, zahtjevaju određeni vremenski interval, od najmanje 15 dana i očekujemo da će u narednim danima broj dnevno zaraženih imati tendenciju pada. Što se tiče samih mjera, odnosno njihove rigoroznosti, one jesu u ovom trenutku rigorozne i negdje su neki zlatni, srednji standard u odnosu na to kakve mjere mogu da postoje", dodala je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja navodi da kao ljekar povodom broja prijavljenih na vakcinaciju nije zadovoljno, jer bi najbolje bilo kada bi se svi prijavili za vakcinaciju.

"Na osnovu Nacionalne strategije, predviđeno je da bi bilo dobro ako postignemo vakcinaciju 350 hiljada građana, što bi iznosilo 70-75 odsto kolektivnog imuniteta. Ono što je važno jeste da taj kolektivni imunitet ne čine zbirno samo vakcinisani, nego ga čine i oni koji su preležali bolest. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da kampanju o vakcinaciji uzdignemo na zavidan nivo i da se što više približimo građanima, u smislu objašnjavanja koliki značaj zaista ima imunizacija", istakla je Borovinić Bojović.

Ističe da ne osjeća odgovornost zbog odbijanja donacija vakcina u januaru.

"Zato što je moj jedini cilj i prioritet bio da vakcina koja stigne u Crnu Goru bude kvalitetna, efikasna i bezbjedna, odnosno sigurna. Time smo se isključivo i jedino rukovodili. Nikada nijednu donaciju nismo odbili, jedino što smo zahtjevali jeste da se pregovori vode na nivou Vlade sa Vladom određene zemlje ili direktno sa proizvođačem. Svi oni koji su imali namjeru da doniraju, svakako su dobrodošli,  ali su upućeni na onaj put kojim je ta donacija moguća", poručila je ministarka zdravlja.

Novinari Nove M su je podsjetili na iznijete ozbiljne optužbe na račun bivših zdravstvenih vlasti, a u vezi ispravnosti odnosno, neispravnosti respiratora i ponudili dokaze.

Nakon toga, oglasilo se bivše rukovodstvo Kliničkog, ali i kompanija Glosarij, koji su to demantovali i kazali da ministarstvo zdravlja skreće pažnju sa katastrofalne epidemiološke situacije. 

"Nismo iznosili optužbe, iznosili smo činjenice, koje su nam bile dostupne. Specijalno državno tužilaštvo će se, ukoliko procijeni, profesionalno odnositi prema tom događaju i sigurna sam da će rezultati njihovog rada biti potpuno validni. Što se tiče optužbi da smo to uradili da bismo prebacivali odgovornost na nekog drugog, apsolutno ne! Upravo smo to uradili da se skrene pažnja na potpunu transparentnost i ispravnost svih postupaka, koji se odnose na zdravstveni resor, ne samo u nabavci, već i u kompletnom funkcionisanju", naglasila je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja dodaje što se tiče zdravstvenog sistema on apsolutno nije pred pucanjem.

"Što se tiče pucanja zdravstvenog sistema, on apsolutno nije pred pucanjem. Da li su zdravstveni radnici i ljekari umorni – naravno da jesu! Da li osjećaju hroničan zamor, naravno da osjećaju! Ali, samo činjenica da u Crnoj Gori još uvijek nisu angažovani u radu sa Kovid pacijentima separati, odnosno ljekari drugih specijalnosti, dovoljno govori o tome da sistem nije pred pucanjem. Što se nikšićke bolnice tiče, nedostatka Longacefa nije bilo ni u jednom trenutku. Prijavljivali su nam nedostatke navodne u Domu zdravlja, međutim, dobila sam informaciju da Longacefa imamo dovoljno i u nikšićkom i u svim drugim domovima zdravlja i bolnicama. Što se tiče kiseonične pumpe, broj pacijenata kojima je potreban centralni kiseonik, bio je povećan. Da ne bismo doveli ni u jednom trenutku zdravlje nijednog pacijenta, preventivno se djelovalo", poručila je Borovinić Bojović.

Prethodnoj vlasti spočitavano je da Nacionalnim koordinacionim tijelom za borbu protiv koronavirusa ne upravljaju stručnjaci iz oblasti medicine.

Nova vlast najavila je ekspertsko tijelo, na čijem čelu nije ministar zdravlja već premijer, Borovinić Bojović naglašava da je sve to stvar dogovora.

"Imajući u vidu to da je situacija u našoj zemlji, kao i u svim zemljama u regionu, u ovom trenutku praktično istovjetna, svakako smo smatrali da jedan od osnovnih i najvažnijih subjekata tog Savjeta treba da bude premijer, sa čime je on apsolutno bio suglasan. To je apsolutno bio naš dogovor i nije bilo nikakvih drugih nedoumica u tom smislu. Time smo htjeli da kažemo da mi svi zajedno odlučujemo, da se niko ne plaši bilo kakve odgovornosti i da nastupamo kao jedan jedinstveni tim", izričita je Borovinić Bojović.

Novinari Nove M su podsjetili ministaku zdravlja da je sezona pred nama.

Turizam jedini može spasiti posrnulu zbog korona krize ekonomiju dok smo mi kao država dakle visoko na svjetskoj listi po broju umrlih i zaraženih. 

"Kada bismo mi mogli da znamo šta će da se dešava, recimo, 26. maja, onda bismo mi bili čudotvorci. Suština je da epidemiološke mjere diktiraju epidemiološki parametri, odnosno aktuelna epidemiološka situacija, koja je veoma dinamičan proces. Ako me pitate šta je naša želja, namjera i tendencija, svakako jeste da mi omogućimo uslove za stabilnu i sigurnu turističku sezonu. I učinićemo sve da takve uslove obezbjedimo. Ali, opet kažem, to će dijelom zavisiti i od samih građana, odnosno od ozbiljnosti kojom će oni shvatiti ove mjere", zaključila je Borovinić Bojović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.