Ilustracija

"AstraZeneka" u Italiji sakrila milione doza?

Kompanija "AstraZeneca" sakrila je u farbici u Italiji 29 miliona doza vakcine protiv virusa korona, a te doze namijenila je Britaniji, piše italijanska "La Stampa".

Ogromna količina doza vakcina kompanije "AstraZenece" sakrivena je u tvornici "Katelant Ananji" i te doze su bile spremne za transport u Veliku Britaniju, ali su ih italijanske vlasti otkrile u sklopu istrage koju je pokrenula Evropska komisija.

Ova količina vakcina od izuzetnog je značaja i za EU i za Britaniju, piše "La Stampa".

To je dvostruko veća količina od one koju je cijela EU do sada dobila od "AstraZenece", dok za Britance ona znači garanciju da će gotovo 15 miliona građana dobiti drugu dozu.

Riječ je, piše "Irish times", o dozama vakcine proizvedenim u nizozemskoj fabrici, koje su završili u Italiji.

"AstraZeneca" ugovor ima i sa EU i Velikom Britanijom pa je sada pitanje koji od tih ugovora misli ispoštovati ovim dozama.

"Irish times" navodi da je između Brisela i Londona bilo puno telefonskih poziva oko sudbine tih doza.

EU istovremeno izrađuje prijedloge za pooštravanje nadzora izvoza vakcina u pokušaju da prisili "AstraZenecu" da Uniji isporuči više doza.

"Očekivali smo isporuke u stotinama miliona, a ne primamo ni četvrtinu", navodi glavni pregovarač komisije za vakcine Sandra Galina.

"Razgovarali smo s državama članicama i, naravno, namjeravamo nešto da preduzmemo jer ovo je zaista pitanje koje se ne može ostaviti bez nadzora. Upotrijebićemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju da bismo dobili doze", rekla je.

Prema trenutnim odredbama Evropske unije o kontroli vakcina, italijanska vlada i Evropska komisija mogu odbiti izvoznu dozvolu za vakcine ako kompanija ima neispunjeni ugovor s Evropskom unijom, ali predlaže da se pošalju na popis određenih zemalja, uključujući Britaniju.

Rim je prethodno odbio da izda dozvolu za slanje za 250.000 doza AstraZeneke koje je trebalo da budu poslate u Australiju, što je prva i dosad jedina odluka Evropske unije o odbijanju izvoza.

Početkom februara je iz Evropske unije u Britaniju izvezen 41 milion doza vakcina.

Britanski premijer Boris Džonson lobirao je u Parizu i Berlinu za doze AstraZeneke, a kompromis je postigao tako što je pristao da ih dijeli s Evropskom unijom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.