Radinović: Hitno osposobiti Centar za autizam
Marija Radinović

Radinović: Hitno osposobiti Centar za autizam "Ognjen Rakočevič", državu liječenje u regionalnim centrima košta 600.000 eura godišnje

Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva nadležne u zdravstvenom sistemu da što prije osposobe za rad Centar za autizam "Ognjen Rakočević“ u Podgorici, odnosno da obezbijede dovoljan broj stručnog kadra, kako bi se izbjeglo da se djeca sa smetnjama u razvoju šalju na liječenje u Beograd i druge regionalne centre, Marija Radinović, potpredsjednica Odbora SNP Glavnog grada Podgorica.

"Naime, svjedoci smo da se ovih dana javlja veliki broj roditelja djece sa smetnjama u razvoju, koji se žale da su, zbog nemogućnosti liječenja djece u našoj zemlji, prinuđeni da odlaze u inostranstvo, najčešće u Beograd, i tako žrtvuju porodični mir jer dolazi do razdvajanja porodica i ogromnih finansijskih troškova koje mnogi od njih ne mogu da priušte", kazala je Radinović. 

Poručuje da je stanje na ovom polju alarmantno, te da o tome najbolje govori podatak da u Centru za autizam "Ognjen Rakočević” sa djecom sa smetnjama u razvoju trenutno radi samo jedan oligofrenolog, a Crnoj Gori nedostaje oko 60 zaposlenih te struke.

Pojašnjava da roditelji zato moraju djecu da vode na tretmane u Institut „Đorđe Kostić” u Beogradu, što državu košta oko 600.000 eura na godišnjem nivou, a roditelje djece sa autizmom i manama u govoru mjesečno od 1.000 do 1.500 eura, pri čemu su razdvojeni od supružnika i druge djece.

Da je ovaj problem jako izražen govori podatak da je 2019. godine čak 226 djece bilo na tretmanima van zemlje. 

"Trenutno, najveći problem je nedovoljan broj časova koji se nude djeci sa smetnjama u razvoju, a to je svega jedan ili dva termina nedjeljno, u trajanju od pola sata do 45 minuta. Zbog toga, troškovi liječenja u regionu se stalno uvećavaju, a posebno u poslednjih osam godina tokom kojih su smetnje u razvoju kod mališana dobile vid epidemije", kazala je Radinović.

Smatra da bi povećanje zarada zaposlenih u Centru za autizam "Ognjen Rakočević“ motivisalo zaposlene da ostaju u Centru i učinilo radna mjesta u njemu atraktivnijim za nove zaposlene. 

"Crna Gora kao društvo mora pokazati pojačan senzbilitet prema ranjivim kategorijama stanovništva, a naročito prema djeci sa smetnjama u razvoju, koja nikako ne smiju biti posmatrana kao problem, jer ona zaslužuju jednaka prava kao sva ostala djeca. U tom smislu, jako je važno da zdravstvene institucije pokažu potrebno interesovanje za ovu djecu, te da se učini sve da Centar za autizam „Ognjen Rakočević” bude osposobljen tako da može ostvarivati svoju funkciju u punoj mjeri. Samo tako naša djeca će dobiti priliku da se razvijaju i napreduju u svojoj zemlji i uz svoje porodice, a ne da spas traže u drugim državama", zaključila je Radinović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.