Vladimir Pavićević

Pavićević saopštio

"Crna Gora u ozbiljnoj parlamentarnoj krizi, vrijeme je za rekonstrukciju Vlade"

Crna Gora se nalazi u ozbiljnoj parlamentarnoj krizi, zbog čega bi bilo racionalno da što prije dođe do rekonstrukcije Vlade koja bi, tako transformisana, konačno krenula u reforme, smatra direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije (DIPT) Vladimir Pavićević.

On je ocijenio da je najodgovorniji za stanje teške krize premijer Zdravko Krivokapić.

"Crna Gora ne nalazi u veoma ozbiljnoj parlamentarnoj krizi. Zato bi bilo racionalno da se u najkraćem mogućem roku obavi rekonstrukcija ove vlade i da transformisana ta vlada konačno krene putem reformi", kazao je Pavićavić agenciji MINA.

On je rekao da Krivokapić još opstaje na poziciji premijera, samo zato što građani imaju strpljenja.

"I zato što postoji percepcija građana da je i ovakva vlast bez rezultata bolja od epohe u kojoj je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića bila dominantna vladajuća struktura. Dugo će se u Crnoj Gori pamtiti kakvu je pustoš za sobom ostavio DPS", kazao je Pavićević.

Komentarišući odnose u parlamentarnoj većini, Pavićević je ocijenio da su oni definisali Krivokapića da formira manjinsku vladu.

Pavićević smatra da su dvije ključne konstrukcione greške Krivokapića - eliminisanje političkih autoriteta Demokratskog fronta iz Vlade i neuključivanje predstavnika stranaka nacionalnih zajednica u Vladu.

"Pitanje je čiste političke logike da u momentu velikih promjena širite političku podršku svojoj vladi umjesto da je sužavate. Već na prvom izazovu Krivokapić se predstavio kao politički amater i politički analfabeta", rekao je Pavićević.

On je ocijenio da nije izvjesno koliko će trajati Vlada premijera Krivokapića.

Pavićević je podsjetio da u decembru nije pripremljen predlog budžeta i da taj dokument, poslije tri i po mjeseca rada Vlade nije poslat poslanicima u Skupštinu.

"A to je najvažnija stvar za jednu državu u jednoj godini. Prirodno je da i poslanici koji su glasali za izbor Krivokapićeva dižu glas protiv vlade koja je za prvih sto dana pokazala da je nesposobna", kazao je Pavićević.

On je rekao da je sada svima jasno da je nesposobnost Krivokapićeve vlade do sada i nesnalaženje samog premijera osnovni razlog usporenog pada DPS-a u crnogorskoj politici.

"Da se radilo razboritije, racionalnije i odvažnije, DPS bi već u Nikšiću bio na ispod 30% podrške u biračkom tijelu", smatra Pavićević.

Govoreći u predlozima tužilačkih zakona, Pavićević je podsjetio da su ti zakonodavni projekti, koje je podržao 41 poslanik, trebalo da budu usvojeni na skupštinskoj sjednici koja je već bila zakazana.

On je ocijenio da je činjenica da su ti predlozi zakona brižljivo pisani u duhu evropske tradicije i evropskih standarda u toj oblasti.

"Nije bilo ni jednog suštinskog razloga da se to odlaže. Zato mislim da predlozi tužilačkih zakona s razlogom jesu tema oko koje se treba napraviti iskorak i da te zakone treba usvojiti", naveo je Pavićević.

On je kazao da će, ukoliko Krivokapić "nastavi da luta" kao do sada, biti vanrednih izbora i da će na njima najveći gubitnik biti upravo premijer.

Pavićević smatra da je sada očigledno da Krivokapić nije bio dobar kandidat za premijera i da bi u nekoj hipotetičkoj situaciji on mnogo bolji kandidat za predsjednika države nego za predsjednika vlade.

"Najveći broj crnogorskih građana očekivao je mnogo više u prvih 100 dana Vlade, i sada već imamo i jednu vrstu razočaranja jednog dijela upravo onih građana koji su borili i glasali protiv DPS-a. To je jedva prelazna ocjena, za dva minus", zaključio je Pavićević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.