Knežević: Nakon izbora u Nikšiću Krivokapić od vanstranačke postao strančka ličnost
Milan Knežević

"Nastavljamo razgovore u cilju rješavanja parlamentarne krize"

Knežević: Nakon izbora u Nikšiću Krivokapić od vanstranačke postao strančka ličnost

U parlamentarnoj većini situacija se značajno promijenila nakon izbora u Nikšiću, jer je premijer Zdravko Krivokapić od vanstranačke postao politička ličnost, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević.

Knežević je nakon sastanka sa Krivokapićem, kazao da su razgovori sa premijerom počeli u cilju prevazilaženja parlamentarne i krize u Vladi.

“Saopštio sam Krivokapiću da se situacija nakon izbora u Nikšiću značajno promijenila, jer je on od vanstranačke postao politička ličnost”, rekao je Knežević novinarima.

On je naveo da se Krivokapić politički i formalno profilisao i da je to jedna nova zakonitost protiv koje nemaju ništa, “ali ona ne odražava ono što se desilo 30. avgusta i način na koji je sastavljena naša koaliciona lista”.

“Razgovarali smo o dnevnopolitičkim problemima u državi, i nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti da razgovaramo kako bi izašli iz ove očigledne krize”, kazao je Knežević.

On je rekao da tužilački zakoni ne predstavljaju nikakav personalni odnos ni prema Milivoju Katniću ni prema bilo kome u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

“Nego je to naša obaveza pred Evropskom komisijom. Koliko mogu da vidim iz medija, u značajnoj mjeri su uvaženi elementi koji su bili ugrađeni u nacrtu Zakona, a tiču se izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu”, naveo je Knežević.

On je rekao da ostaju pri tome da je neophodno sprovesti reformu tužilaštva i da kroz tužilačke zakone otpočne istinska borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Knežević je kazao da neće glasati ni za budžet ni za jedno drugo predloženo rješenje iz Vlade dok se ne usvoje tužilački zakoni.

“Naravno, ostajemo i otvoreni za razgovor da se nađu adekvatna i prihvatljiva rješenja koja će ići u pravcu istinske borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, naveo je Knežević.

On je rekao da je ovo tek prva faza i da ih očekuju i naredne faze sastanaka i razgovora.

“Shvatio sam da premijer sjutra planira sastanke i sa gospodinom Medojevićem, Bečićem i Abazovićem. Pretpostavljam da ćemo naći model zajedničkog prihvatljivog djelovanja, kao što smo našli model da napravimo parlamentarnu većinu, a kasnije izglasamo ovu Vladu”, kazao je Knežević.

On je rekao da nijesu razgovarali o situaciji u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

“Sve ono što se desilo juče zahtijeva jedan mnogo ozbiljniji pristup svih učesnika i aktera u bezbjednosnom sektoru, ali i u izvršnoj vlasti. Ne smatram da se desila neka spektakularno skandalozna aktivnost, ali jesu propusti koji treba da budu ispravljeni”, naveo je Knežević.

On smatra da niko ništa ne treba da krije.

“Ja sam i zakazao kontrolno saslušanje v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića za kraj marta ili početak aprila, zavisno od Premijerskog sata i poslaničkih pitanja, ali i kontrolno saslušanje vicepremijera Dritana Abazovića koji je koordinator svih službi bezbjednosti”, kazao je Knežević.

Neophpodno je, kako je naveo, da se na tom kontrolnom saslušanju dobiju pune infromacije i podatke.

On je naveo da se radi o propustu Vukšićevih saradnika.

“Svako od članova Odbora ima pravo na svoje mišljenje i političke stavove, ja to uvažavam, ali zbog toga je neophodno da imamo još jedno kontrolno saslušanje ne bi li jasno isfiltrirali sve ono što se desilo juče na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, jer je ona bila zakazana potpuno drugim povodom”, zaključio je Knežević.

Krivokapić će danas razgovarati i sa predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem i liderom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.