Vakcine ne sadrže živ koronavirus, prije imunizacije nisu potrebna serološka ispitivanja
ilustracija

Vakcine ne sadrže živ koronavirus, prije imunizacije nisu potrebna serološka ispitivanja

Vakcine koje se trenutno koriste u Crnoj Gori i one planirane u bliskoj budućnosti, daju se u dvije doze, bez obzira da li je osoba prethodno imala koronavirus. Prije vakcinacije sa Sputnik V, Sinofarm, AstraZeneka, Moderna, Fajzer– Biontek nisu potrebna serološka ispitivanja, saopštili su iz Kliničkog centra Crne Gore za Gradski radio.

"Vakcine ne sadrže živ koronavirus i jedini razlog za nevakcinisanje je neželjena reakcija na prvu dozu kao i prethodna alergijska reakcija na neku od komponenti vakcina. Osobe sa alergijama na ljekove i različite alergene mogu se vakcinisati, uz povećan oprez i medicinski nadzor. Iskustva o vakcinaciji kod trudnica i dojilja su ograničena, a njihova primjena razmatra se kada se ustanovi da postoji rizik po majku i plod. Vakcinacija se privremeno odlaže kod osoba koje su akutno oboljele od druge bolesti, imaju febrilnost ili pogoršanja hroničnih bolesti. Osobe sa autoimunim bolestima i onkološki pacijenti u fazi remisije, uz prethodnu konsultaciju ljekara se takođe mogu vakcinisati", navode iz  KCCG.

Iz te zdravstvene istanove ističu da se vakcina može dati osobama koje su preboljele Kovid 19, odmah nakon isteka izolacije iako preporučuju da interval od početka bolesti do započinjanja vakcinacije bude od jednog do tri mjeseca.

"Postoji mogućnost ponovne zaraze, bez obzira da li je prethodno postojala simptomatska ili asimptomatska infekcija. Prisustvo antitijela u krvi ukazuje da li je organizam odgovorio na infekciju odnosno vakcinaciju. Određivanje antitijela nakon vakcinacije nije obavezno jer se ne može ocijeniti efikasnost vakcine, niti je poznata količina antitijela koja je potrebna da ne bi došlo do infekcije", zaključuje se u saopštenju KCCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.