Više od 100 preminulih od kovida u Bijelom Polju, grad od danas zatvoren, Smolović: Situacija veoma izazovna
Foto: Mediabiro

Bolnički kapaciteti skoro popunjeni

Više od 100 preminulih od kovida u Bijelom Polju, grad od danas zatvoren, Smolović: Situacija veoma izazovna

Bijelo Polje je jedna od crnogorskih opština koja je obuhvaćena novim mjerama za suzbijanje i sprječavanje širenja koronavirusa. Predsjednik te opštine Petar Smolović je poručio da je situacija veoma izazovna.

“Imamo oko 570 oboljelih, a u prethodnih godinu dana preko 100 preminulih. Na današnji dan Opšta bolnica u Bijelom Polju ima popunjeno 47 kreveta. Blizu smo granice potpune popunjenosti od 60 kreveta. Jučerašnjom odlukom Ministarstva zdavlja svi lokali su zatvoreni, glavna ulica je pusta. Biće to veliki izazov za privredu. Naše je da svim mogućim apelima i primjerom rigoroznih mjera pokušamo da suzbijemo širenje virusa na svim nivoima”, kazao je Smolović za agenciju Mediabiro.

BijeloPoljePetarSmolovipredsjednikOptineBijeloPoljeportret

Petar Smolović, Foto: Mediabiro

S druge strane, kako je rekao, nije dobro što su otvorene granice.

"Nije mi jasan taj princip. Mislim da su granice trebale biti zatvorene ako smo mislili da budemo u potpunoj izolaciji, kako bi poptuno prevazišli ovaj virus”, istakao je Smolović.

Dodao je da očekuje da će građani, u narednom periodu, poštovati mjere "kako bi što prije prevazišli problem s koronavirusom”.

"S druge strane, očekujemo da Vlada da dodatnu pomoć koja bi bila sveobuhvatnija, iscrpnija i administrativno lakša za korištenje. U ovom momentu su svi osim prehrana i apoteka zatvoreni. Mi više nemamo neugrožene djelatnosti. Sve djelatnosti su ugrožene što može dati dugoročno velike posljedice”, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

BijeloPoljezatvorengrad2

Zatvoreni ugostiteljski objekti u Bijelom Polju, foto: Mediabiro

Kako je rekao, zbog koronavirusa, od prošle godine, porasla je stopa nezaposlenosti u Bijelom Polju.

"Tako da, osim onoga što je najvažnije, a to je briga za zdravlje i živote naših građana, moramo razmišljati o održavanju privredne aktivnosti i zaposlenosti. Zato apelujem na Vladu da produbi i proširi već postojeće mjere”, rekao je Smolović.

Kako je naglasio, u svrhu dodatne pomoći privredi i građanima angažovaće se i bjelopoljska Opština.

"Koliko je to u našoj nadležnosti i finansijskim skromnim mogućnostima. Tako da ćemo na prvoj skupštinskoj sjednici, a to je do kraja marta, usvojiti prvi paket mjera kojim ćemo pokušati da pomognemo privredu, seosko stanovništvo i poljoprivrednike”, porčuio je Petar Smolović.

BijeloPoljezatvorengrad

Foto: Mediabiro

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje broji oko 39 članova, a u njemu su zastupljene sve institucije sa republičkog i lokalnog nivoa koje funkcionišu u Bijelom Polju.

"Tim se sastaje dva puta sedmično, svakog ponedeljka i petka. Tako da imamo četiri puta učestalije sastanke nego što je to zahtjev Ministarstva. Dva puta nedeljno obavještavamo o problemima i svim informacijama Centralni štab Ministarstva zdravlja i za sad, koliko-toliko, kontrolišemo situaciju u Bijelom Polju”, poručio je Smolović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.