Roditelji Đokovića otkrili detalje upoznavanja i početka Novakovog puta: Nisu nas fermali uopšte, na svakom koraku smo bili diskriminisani
Srđan i Dijana Đoković

Roditelji Đokovića otkrili detalje upoznavanja i početka Novakovog puta: Nisu nas fermali uopšte, na svakom koraku smo bili diskriminisani

Roditelji najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, Dijana i Srđan, 33. godine su u braku. U emisiji "Balkanskom ulicom" otkrili su malo poznate detalje iz života porodice Đoković.

Bračni par Đoković govorio je o tome kako je izgledao momenat kada su se prvi put pojavili na nekom od velikih turnira, o diskriminaciji koju su trpjeli, ali i tome kako su Srđan i Dijana završili pred matičarem.

"Ti si princ, a ona bitanga i plavuša", rekla je voditeljka Vesna Dedić na početku emisije dok je u pozadini išla pesma Bijelog dugmeta "Bitanga i princeza".

"Znaš kako kažu, ispod mire, trista vire", započeo je Srđan razgovor, na šta se Dijana nadovezala:

"Znate kako kažu? Ko ga ne zna, skupo bi ga platio", rekla je Novakova mama o svom suprugu kroz smijeh.

Otkrili su prvi put za javnost kako je započela njihova ljubav, iz koje su se rodili sinovi Novak, Marko i Đorđe.

"Sjećam se trenutka kada sam vidio Dijanu. Bila je u skijaškoj opremi, kombinezonu na vrhu planine Kopaonik. Pančić. Video sam prvo siluetu. Imala je naočare za sunce, te nisam mogao da joj vidim pogled. Došla je da skija i polaže za učitelja skijanja i nasankala se", rekao je Srđan, a potom je Dijana iz svog ugla opisala trenutak kada je ona vidjela njega prvi put u životu.

"Tako je bilo. Ugledala sam ga na stazi, u plavom kombinezonu, ski škole "Geneks", tadašnje. Utegnut. Isto sam prvo videla siluetu. To su bile drugačije okolnosti, na stazi", izjavila je Dijana.

Na pitanje kada je uslijedio prvi poljubac, Srđan je odgovorio:

"Bio je odmah prvi poljubac na stazi. Šalim se. Nije. Bilo je ubjeđivanja nekoliko dana", ispričao je Novakov otac koji je potom ispričao kada je na red došla prosidba i šta je prethodilo ovom činu:

Začeo se Novak. Dijana je posegla za nekim ženskim trikom i rekla ovako: "Ti nemaš nikakve obaveze, ja ću to dijete da rodim, a ti kako hoćeš". Tako je bilo. I sve ostalo je istorija. Dogodilo se to što se dogodilo.

U to vrijeme, bilo je važno iz kakve kuće potiču budući mladenci, te se Dijana prisjetila tog momenta.

"Imali smo veoma kratko vrijeme za upoznavanje. Ali smo se upoznali sa roditeljima, niko ništa nije krio. Danas je to vjerovatno drugačije, nikoga ne interesuje ko su i šta su roditelji. U to vrijeme se ipak pitalo i znalo. Sigurna sam da su njegovi roditelji mnogo više obratili pažnju odakle sam ja. Čak sam u jednom momentu postala pjevaljka. Pokojna Srđanova majka je zvala sestru koja je malo nagluva i rekla "Srđan se ženi". Na šta je ona pitala: "Odakle je djevojka?", kaže joj ona "Hrvatica". "A, pjevačica", odgovara ona. Tako da sam ni kriva ni dužna postala pjevaljka", izjavila je Dijana.

Novakova majka potiče iz vojne porodice, gdje su postojala stroga pravila, te ističe da im je bilo veoma važno da završi sve obaveze oko obrazovanja.

"Nisu bili oduševljeni da se tako mlada udam. To je bio problem. Nisam završila fakultet i sve ono što sam ja zacrtala. Neke stvari se u životu dogode nenadano, nikada ne znaš šta život nosi, a ja sam odlučila da se udam", ispričala je Dijana.

Tokom razgovora, Vesna je upitala Srđana smatra li da je neka druga žena mogla da iznese sve ono što je Dijana podnijela na svojim leđima, da u dobru i zlu uvek bude uz porodicu i da joj se bezgranično da.

"To što je ona uradila i istrpjela svih ovih godina to je nevjerovatno. I mene. Ja sam težak naravno. Sve naše okolnosti u kojima su djeca odrastala i u kojima smo živjeli. Sedamnaest godina smo živeli u tuđim stanovima. Dijana je radila, dojila Đoleta, čuvala Marka i slala meni i Novaku pare sa kojima smo putovali po svijetu da bi on igrao turnire. Nije bilo lako ni najmanje, rijetko koja žena bi to izdržala", iskreno je izjavio Srđan, a potom se Dijana nadovezala.

"Bilo je momenata kada sam osjećala da ne mogu više. On kaže "hajde još samo ovu godinu, još ovo da prođe", dodala je Novakova majka.

Na brojne turnire, u prvo vrijeme Novak je išao sa ocem, a posle je krenuo sa majkom. Međutim, pored brojnih problema koje su imali na turnirima, bilo je i onih koji su nastajali kada je trebalo da objasne odakle dolaze.

"Bilo je veoma teško reći odakle smo. Te Srbija i Crna Gora, te posle samo Srbija. Ne možeš da im objasniš odakle si? Pogotovo u Americi. Oni ne znaju. Pa te pitaju, jel Sirija? Onda sam stvarno shvatila da oni nemaju pojma gdje se nalazimo, povezivala sam ex YU, Tito, Kosovo, ma ni tada nisu znali", rekla je između ostalog Dijana i objasnila kakvu su diskriminaciju pretrpjeli kada je bilo potrebno da Novakove mečeve prate iz lože.

117073824djokovic

Novak Đoković

"Nismo od početka mogli da sjedimo u takvim ložama. Morao je da se dokaže i popne na taj stepenik. Do tada smo igrali na nekim tamo sporednim terenima. Koji da li imaju jedan ili dva reda sjedišta. Ili nemaju uopšte. Moj prvi odlazak bio je na Bergamo. Čelindžer. To je bio prvi veći odlazak u inostranstvo, pošto je tata putovao sa njim. Ja sam morala da radim, pečem palačinke, zarađujem pare i da šaljem. Odvede nas pod Alpe, u martu mjesecu, smrzli smo se. Katastrofa. Rekoh ako je ovo to, baš mi nije neki užitak bio", objasnila je Dijana, a onda dodala:

"Posle su krenuli veći turniri, gdje nas naravno niko nije fermao. Pošto imamo veliku porodicu i dovoljno je da krene nas četvoro, to je već dosta karata. Nisu htjeli da nam daju karte, ograničeni broj za svakog igrača. I tako dalje. Vidiš da su od Federera i ostalih vrhunskih igrača u to vreme djeca imala akreditaciju, a nama ne žele da daju. I onda smo se tako snalazili", rekla je Novakova majka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.