Neispravana 22 donirana respiratora u više opštinskih zdravstvenih ustanova
Jelena Borovinić Bojović i Ljiljana Radulović, Foto: Mediabiro

Svaki respirator plaćen 20 hiljada eura

Neispravana 22 donirana respiratora u više opštinskih zdravstvenih ustanova

Sedamnaest respiratora u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), kao i dva respiratora u nikšićkoj Opštoj bolnici, te dva u Kotoru i jedan u Barskoj Bolnici nisu u funkciji, saopšteno je na zajedničkoj press konferenciji Ministarstva zdravlja i KCCG-a. Posrijedi su respiratori, čiju je kupovnu u martu prošle godine ugovorilo nekadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT), a svaki respirator je plaćen oko 20.000 eura po komadu.

"U pitanju su respiratori marke UVENT, od kojih je 17 dodijeljeno Kliničkom centru Crne Gore. Dakle, mi u KCCG-u imamo 17 aparata od koji nijedan nije upotrebljiv“, kazala je direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović, prenosi agencija Mediabiro.

Kako je precizirala, nakon pregleda godišta proizvodnje ustanovljeno je da su proizvedeni mahom 2015. ili 2016. godine, kao i da pojednini aparati imaju pauzu u korištenju od preko dvije godine.

"Takođe je ustanovljeno da ne postoji ugovor o kupovini pa nemamo nikakve informacije da li su aparati u garanciji. Na osnovu toga ne možemo da planiramo servisiranje aparata“, istakla je Radulović.

U ovom trenutnku u KCCG-u nema nedostatka respiratora, ali je Radulović izrazila bojazan se da će doći trenutak kada će ti respiratori trebati. 

"Klinički centar ima 160 respiratora, minus 17 koji ne funkcionišu. Dakle, ovaj ostatak od je u funkciji i apsolutno funkcionišu u KCCG-u.  Na današnji dan 34 kovid pacijenta se nalazi na respiratorima, kao i 17 pacijenata koji ne boluju od kovida. U ovom trenutku nemamo potrebu za respiratorom, ali se bojim da će doći trenutak u kom će nam trebati ti respiratori“, navela je direktorica KKCG-a.

U oči upadaju, kako je navela ministarka Zdravlja Jelena Borovinić Bojović, svi oni papiri kojih zapravo nema, a moralo bi da ih bude – osim nepostojanja ugovora i garancije u dokumentaciji se nigdje ne navodi da se radi o aparatima koji su proizvedeni prije pet godina, što znači da su nabavljani pod markom novih aparata. 

"Kuriozitet su i okolnosti koje su, po zvaničnim navodima. dovele do ove nabavke – i to kako piše telefonskim putem“, rekla je ministarka. 

Na fakturama su potpisi doktora Jevta Erakovića, a odluku o plaćanju potpisao je tadašnji šef NKT-a Milutin Simović.

"Mi smo tu da objelodanimo sve ono što pronađemo, a sigurna sam da će nadležni reagovati na pravi način“, istakla je Borovinić Bojović. 

Nepravilnost aparata je trebalo utvrditi prilikom prijema, pojasnio je tehnički direktor KCCG-a Rade Gardašević.

"Postoji standardna procedura da se svi aparati probaju, u prisustvu tehničke službe i medicinskog osoblja. To nije urađeno, nema nikakvog zapisnika, i nema nikakvog zapisnika o garanciji “, istakao je Gardašević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.