Borančić: Vlada umjesto Budžeta već može da sprema ostavku
Ammar Borančić, Foto: Liberalna partija

Borančić: Vlada umjesto Budžeta već može da sprema ostavku

Vlada Crne Gore još uvijek nije iznijela ni Nacrt Budžeta Crne Gore za 2021. godinu a već smo u drugoj polovini marta kada ističe ustavni i zakonski rok koji teče još od decembra prijethodne godine. Ustav propisuje da Vladi prestaje mandat ako ne predloži Budžet do 31. marta tekuće godine. Vladi, dakle, ne preostaje ništa drugo već da polako sprema ostavku i umjesto budžetskih stavki da počne pa pakuje kofere, saopštio je Ammar Borančić, potparol Liberalne partije.

"Podsjećamo, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, prijedlog zakona o budžetu države utvrđuje Vlada i do 15. novembra ga dostavlja Skupštini. Isti se morao usvojiti najkasnije do 31. decembra 2020. Ostalo je istorija. Državne finansije su u vanrednom stanju, prinudno finansiranje za sve institucije, plate kasne svim budžetskim jedinicama a upitan je i legitimitet trošenja novca na novoformirane organe koje Zakon o budžetu još uvijek ne prepoznaje pa se novac troši nenamjenski i mimo onoga što je u Zakonu", naveo je Borančić.

Kazao je da od nadležnog ministarstva nisu dobili ništa drugo osim prijetnji zaposlenima, revanšizam i samovoljno ukidanje ili sabotiranje finansiranja organa koji im nijesu po volji.

"Kako je i mjesec mart do kada je Vlada mogla donijeti Budžet za tekuću godinu na isticaju, a nemamo još ni prijedlog istog, sada je već očigledno da se do kraja mjeseca ne može donijeti Budžet za 2021. u regularnoj proceduri, transparentno i kvalitetno. Sve i da ga Vlada dostavi, zbog očigledne nespsobnosti i neznanja pojedinaca, sigurno je da ćemo imati makar još jedan mjesec veoma problematičnog prinudnog finansiranja. Jedino ako se, kako je to bio slučaj kod astonomskog zaduživanja države i naroda u prvim danima mandata, premijer i ministar dovitljivo ne pozovu na zakonodavstvo neke druge države sa drugog kontinenta, ignorišući crnogorske zakone", poručuje Borančić.

Zaključuje da osim ako "Vlada ponovo ne planira hajdučki i iza leđa javnosti i poslanika da skrpi i usvoji Zakon iza ponoći u ranim jutarnjim časovima, shodno dosadašnjoj praksi".

Borančić poručuje da je Ustav ipak neumoran, te da bez Budžeta do 31.03.2021. Vladi Zdravka Krivokapića po sili Ustava prestaje mandat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.