Hitna medicinska pomoć u deficitu sa zaposlenima
Ilustracija

Hroničan problem sa kadrom

Hitna medicinska pomoć u deficitu sa zaposlenima

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMPCG) kazali su da uspijevaju da odgovore svakodnevnim zadacima tokom epidemije virusa korona, iako imaju hroničan nedostatak kadra i opravdana odsustva kolega zbog infekcije kovidom.

Formirana je i posebna kovid ekipa u kojoj se medicinari smjenjuju.

Iz Hitne za Dan ističu da imaju dovoljno zaštitne opreme i da se dinamika njihovih aktivnosti odvija bez problema.

Objašnjavaju da nijesu tačni navodi dijela Sindikata zaposlenih u toj ustanovi da otežano funkcionišu zbog odsustva direktora ustanove.

"Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Suad Numanović je iz opravdanih zdravstvenih razloga privremeno spriječen za rad. U njegovom odsustvu Zavodom rukovode pomoćnica direktora za medicinska pitanja i pomoćnica direktora za pravna pitanja u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore. Ovakav način rada Zavoda ne remeti redovno funkcionisanje u eri pandemije Kovida-19, i pored hroničnog nedostatka kadra i izostanka zaposlenih usled kovid infekcije", navode iz Zavoda.

Sve organizacione jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kako su istakli, raspolažu dovoljnom količinom lične zaštitne opreme i dinamika svih aktivnosti se odvija bez poteškoća.

"Oformljena je i posebna kovid ekipa koja je smještena u Vatrogasnom domu u Podgorici u kojoj se zaposleni naizmjenično smjenjuju i na taj način svi učestvuju u procesu rada sakovid pacijentima, a Zavod za HMP daje značajan doprinos ukupnom zdravstvenom sistemu Crne Goreu cilju sprečavanja pandemije. Posebno ističemo i doprinos Zavoda kao podršku Institutu za javno zdravlje Crne Gore i drugim zdravstvenim ustanovama prilikom vakcinacije stanovništva od ove zarazne bolesti", ističu iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Prema ranijim podacima iz Zavoda, sistematizacijom je propisano 145 radnih mjesta u toj ustanovi, a za nesmetano funkcionisanje u prosjeku nedostaje oko 40 medicinskih radnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.