Vandali uništili zasade maslina kompanije
Foto: 13. Jul Plantaže

Uništeno 12 mladinki

Vandali uništili zasade maslina kompanije " 13. Jul - Plantaže"

Kompanija “13. Jul – Plantaže” prethodnih dana suočila se sa slučajem vandalskog uništavanja mladog zasada maslina na Ćemovskom polju.

"Naime, na potezu piste između posljednje kapije kompleksa vinograda Plantaža i vinskog podruma Šipčanik, južni dio prema trafostanici, vandali su prethodnih dana uništili 12 mladih stabala maslina. Riječ je o maslinama intezivnog uzgoja u fazi rodnosti, u koje je uložen veliki rad i trud zaposlenih u Plantažama", navodi se u saopštenju Plantaža.

Dodaju da ovo nije prvi slučaj da je imovina kompanije “13. Jul-Plantaže” na meti vandala.

"Osim ovog slučaja uništavanja zasada maslina, u prethodna dva mjeseca, u dva naleta je uništena kancelarija Plantaža na lokaciji Bunar 22 (Šipčanik mladi zasad), kada su nepoznata lica polomila stakla na prozorima i vratima objekta, a kompletnu unutrašnjost kancelarije uništili. Ne želeći da stvaramo tenzije, posmatrajući ovo kao pojedinačni slučaj za koji smo smatrali da se neće ponavljati, po ovom pitanju, do sada, nijesmo intervenisali. Takođe, nedavno su i na crpnom postojenju Plantaža (Bunar 18) izuzetno velike vrijednosti izlomljena stakla, čime je, takođe, pričinjena određena materijalna šteta", dodaju iz Plantaža.

Kako se neprimjereno ophođenje prema imovini Plantaža, u posljednje vrijeme, u kontinuitetu ponavlja, navode da je dužnost da o tome obavijeste nadležne organe i upoznamo crnogorsku javnost sa ovim pojavama.

Ukazali su i skrenuli pažnju na sve češću pojavu neprimjerenog i nesavjesnog odlaganja komunalnog otpada oko objekata Plantaža na Ćemovskom polju. 

Cijeli pojas oko bivše avio piste na Ćemovskom polju je prostor koji kompanija “13. Jul – Plantaže” redovno čisti i odražava.

"Osim o maslinama, na tom potezu, posebno se vodi računa o održavanju travnjaka i zelene površine, imajući u vidu da je taj prostor dio turističke ponude naše kompanije i da tim putem prolazi najveći broj turista prilikom posjete našem vinogradu i vinskom podrumu Šipčanik. U posljednje vrijeme, na istom pojasu na kojem su uništena stabla maslina, svjedočimo situacijama da je pista prekrivena staklom razbijenih flaša, kao i da se komunalni otpad neprimjreneo odlaže i dolazi do stvaranja deponije na mjestu koje za to nije predviđeno. U prethodnom periodu, u nekoliko navrata, angažovali smo i platili usluge komunalne službe Glavnog grada da očiste ovaj pojas", poručuju iz Plantaža.

Kao još jedan od slučaja nesavjesnog odlaganja komunalnog otpada na Ćemovskom polju, iz okolnih naselja, navode primjer objekta Plantaža Bunar 7 (Karabuško polje) koji je nedavno renoviran.

"U procesu renoviranja oko objekta smo podigli živu ogradu i napravili mali hortikulturni prostor kako bi isti oplemenili. Za potrebe odlganja otpada komunalne službe su izvan našeg objekta postavile odgovarajuće kontejnere. Međutim, često smo u prilici da vidimo da se otpad ne odlaže na prostoru koji je predviđen za tu namjenu, već oko kontejnera pa i na kapiju našeg ekonomskog dvorišta Bunar 7, tako da se u pojedinim slučajevima onemogućava ulaz u objekat", poručuju iz Plantaža.

deponija

Foto: 13. Jul Plantaže

Nadaju se da će nadležne službe i organi preduzeti odgovarajuće mjere kako bi stali na put neprimjerenom ophođenju prema imovini kompanije “13. Jul Plantaže”, kao i da će komunalne inspekcijske službe preduzeti aktivnsoti iz svoje nadležnosti kako bi spriječili odlaganje otpada na površinama koje za to nijesu predviđene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.