Kostić: Problem je što nemamo kovid strategiju, kasni se u pripremi turističke sezone
Ilustracija

Kostić: Problem je što nemamo kovid strategiju, kasni se u pripremi turističke sezone

Svako zaključavanje je udar na ekonomiju ali ako se to radi na kontrolisan način onda je u funkciji ekonomskog oporavka i rasta i dalo bi rezultate u očuvanju zdravlja ljudi, kazao je ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Kaže i da se boji da se sada već ozbiljno kasni u pripremi turističke sezone. Problem je to, upozorava Kostić što nemamo, kovid strategiju koja je u vremenu pandemije neophodna za očuvanje ekonomske supstance i kakav takav ekonomski rast.

Ekonomska situacija u Crnoj Gori u budućnosti, prema Kostiću, zavisiće od toga da li ćemo uspjeti da implementiramo efikasnu kovid-društveno-ekonomsku strategiju i da li ćemo da ostvario ekonomski rast.

"U onoj mjeri u kojoj uspijemo da definišemo jednu efektivnu i implementiramo efikasnu kovid-društveno-ekonomsku strategiju to znači da ćemo moći da govorimo o ekonomskom i drugom društvenom oporavku. Međutim ukoliko ne uspijemo to da uradimo mislim da je teško govoriti o bilo kakvom ekonomskom ili bilo kakvom drugom prihvatljivom oporavku. Druga odrednica za ram ove situacije je to da je Crnoj Gori neophodan ekonomski rast. Jer svaka druga produktivna ljudska aktivnost zavisi od ekonomskog rasta, zdravstvena, obrazovna ili neka druga", kazao je Kostić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

On očekuje da će se Crna Gora morati ponovo zaduživati.

"Ekonomski rast nam je potreban i zbog servisiranja ozbiljnih kreditnih zaduženja i pretpostavki za budući rast duga, jer mislim da će se ta stvar odvijati u tom smjeru. Tako da ukoliko budemo uspijevali da ostvarimo značajniju ekonomsku aktivnost čija stopa prevazilazi stopu rasta zaduživanja budućeg ili sadašnjeg onda zaduživanje neće biti problem jer ćemo moći da servisiramo prispjele obaveze. Ukoliko to ne bude tako bićemo skloni tzv. eksplozivnom zaduživanju i zna se kakav je finale takvog scenarija", dodao je Kostić.

Za Kostića je u Crnoj Gori upitan i rast od 5 do 6 odsto bruto društvenog proizvoda jer, kako je kazao, već ulazimo u mart mjesec i turističku sezonu a, kako je dodao, nema osjećaj da smo je pripremili ili uradili ono što bi garantovalo da će sezona biti bar na nivou od 50% one iz 2019. kako projektuju iz Vlade.

Vladi je, kaže, neophodna efektivna i efikasna strategija koja će dati prihvatljive rezultate u postojećoj zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji i ostvarenje dinamičnog ekonomskog rasta jer time apsolviramo sve potencijalne probleme.

"Prvo je prenapregnutost javnih finansija, drugo tendencija ka zaduživanju. Ako nemamo ekonomskog rasta onda smo u problemu. Znači ekonomski rast i definisanje efikasne i efektivne kovid društveno-ekonosmke strategije", kazao je Kostić i dodao da smo na krajnjoj tački kada bi morali ozbiljnije pristupiti pripremi turističke sezone.

"Bojim se da u tome kasnimo i u tome vidim ozbiljnu opasnost za Crnu Goru javne finansije i crnogorski ekonomski oporavak", zaključio je Kostić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.