Kovid pasoši naminjeni za putovanja unutar EU
Ilustracija

Portparol EK saopštio

Kovid pasoši naminjeni za putovanja unutar EU

"Digitalni zeleni sertifikat" čije uvođenje Evropska komisija planira da predloži ima za cilj prije svega da olakša bezbjedno i slobodno kretanje unutar EU, izjavio je danas potrtparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

„Cilj digitalnog zelenog sertifikata koji planiramo da predložimo ove nedjelje jeste da olakša bezbjedno i slobodno kretanje unutar EU, ne da se dodaju nove restrikcije, niti da se nešto zabranjuje, već da se stvari učine jednostavnijima“, rekao je Vigand na brifingu za novinare.

Na pitanje novinara da li će digitalni zeleni sertifikat za putovanja biti potreban građanima trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, Vihand je rekao da je komisija „u kontaktu sa međunarodnim telima poput Svjetske zdravstvene organizacije“.

„Važno je da se uzmu u obzir tehnička interoperativnost i međunarodni standardi, ali, da ponovim, predlog koji se očekuje ove nedjelje fokusiran je na slobodno kretanje unutar EU“, dodao je.

Digitalni zeleni sertifikatati koje će Evropska komsija predstaviti 17. marta odnosiće se na kretanje građana unutar EU kojima bi treablo da pomognu da bezbjedno idu na poslovna i turistička putovanja.

Prema nacrtu diplomatskog dopisa, u koji je list Fajnenšel tajms imao uvid, sistem kovid pasoša bi vjerovatno bio zasnovan na tri kriterijuma – negativnom testu na kovid-19, vakcinaciji i preležanoj bolesti.

EU ambasadori su prošle sedmice razmatrali predlog, koji treba da odobri Evropski parlament, a najveće pitanje je bilo da li bi pasoš važio za rusku i kinesku vakcinu koje nije odobrila Evropska agencija za ljekove (EMA), ali se daju u Mađarskoj, a Češka i Slovačka su počele pregovore s Moskvom o kupovini vakcine Sputnjik V.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.