Kovid pasoši u EU u tri kategorije
ilustracija

Kovid pasoši u EU u tri kategorije

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon razgovora u Briselu rekao da će kovid potvrda, koja je na dnevnom redu Evropske komisije, obuhvatati tri kategorije.

"Tri kategorije sertifikata - oni koji su se vakcinisali, oni koji imaju negativan test i oni koji su preboljeli kovid", pojašnjava Plenković u intervjuu za "Politiko".

Kako navodi sertifikat koji će Evropska komisija predstaviti na sledećem samitu ovog mjeseca trebao bi da olakša putovanje i ukine niz mjera i restrikcija koje su postavile pojedine države.

"Važno je da se krećemo naprijed. Cijela ideja savjetovanja na nivou Evrope je da imamo nekakav okvir koji uzima u obzir jednakost naših građana i mogućnost kretanja", poručio je premijer.

Evropska unija je sve bliže odluci da uvede potvrdu o vakcinaciji kao uslovu za kretanje unutar zemanja članica.

Podsjetimo, prje neki dan pojavila se vijest da je predlog za uvođenje takozvanih "kovid pasoša" za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti stavljen na sto 17. marta, važi samo uz vakcine koje je odobrila Evropska komisija za ljekove (EMA).

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža "Juronjuz"(Euronews), a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.