Izbori NK: Zatvorena biračka mjesta,  do 19 sati glasalo preko 80 % birača
Opština Nikšić

Građani biraju između šest političkih oponenata

Izbori NK: Zatvorena biračka mjesta, do 19 sati glasalo preko 80 % birača

Lokalni izbori u Nikšiću održani su danas. Biračka mjesta otvorena su jutros u sedam, a zatvorena u 20 sati. Pravo glasa imalo je 58.833 birača.

19:20 - Po podacima Opštinske izborne komisije do 19 časova izašlo je 80,5 odsto glasača.

Opštinska Izborna komisija procijenila je da je izborni dan prošao uspješno.

“Sem sporadičnih ekcesa, posebno ekcesa koji se dogodio na biračkom mjestu broj 118, ostalo je proteklo u najboljem redu. Mi nijesmo u saznanju da je bilo bilo kakvih propusta koji bi uticali na regularnost izbora”, kazao je predsjednik Komisije Rade Perišić.

19:15 -  Na lokalnim izborima u Nikšiću do 19 sati glasalo je 81,2 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

17:22 - Članovi biračkog odbora na biračkom mjestu 22 koriste mobilne telefone, što je suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

17:20 - Na lokalnim izborima, koji se održavaju danas u Nikšiću do 17 sati glasalo je 77,8 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Ewc95cbWEAQSme1

16:30 - Na biračkom mjestu- OŠ Šipačno - došlo do prepirke između grupe građana i članova biračkog odbora. O incidentu je obaviještena policija, prenosi CeMi.

15:21 - OIK Nikšića je saopštila da je do 15 časova izlaznost 70 odsto.

15:15 - Prema prijavi CeMI posmatrača, na biračkom mjestu 118 došlo je do remećenja reda.

"Nakon što su članovi BO uzeli kutiju za glasanje putem pisma i stavili je u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju, ista je od predstavnika koalicije“Za budućnost Crne Gore”, u prisustvu nosioca te liste, oduzeta i stavljena u automobil predstavnika koalicije. Na biračkom mjestu je registrovano i veliko prisustvo neidentifikovanih lica koji su pripadali različitim grupama, i umalo je došlo do sukoba između njih", saopšteno je iz CeMI-ja.

Glasanje na ovom biračkom mjestu je usljed ovih zbivanja privremeno prekinuto. 

Policija pristigla na mjesto incidenta.

"Prema informacijama naših posmatrača, policija nije intervenisala, već je posredovala između 2 suprostavljene grupe neidentifikovanih lica. Nakon posredovanja predstavnika policije glasacka kutija je vracena clanovima BO", saopšteno je iz CeMI-ja.

Nakon toga situacija je normalizovana i biračko mjesto je otvoreno.

"Nakon ovoga incidenta pojačano je prisutvo uniformisane policije na ulicama Nikšića", prenosi CeMI.

14:30 - "Na biračkom mjestu 132 registrovano je između 10-15 lica obučenih u majice sa nacionalnim obilježjima Srbije, koji po informacijama kojima trenutno raspolažemo nijesu iz Nikšića", prenosi CeMI. Ova lica su kako se dodaje, htjela nasilno da glasaju putem pisma. 

"Nakon što im je članica biračkog odbora rekla da nemaju pravo da glasaju u Nikšiću, napali su je. Intervenisala je policija. Biračko mjesto je otvoreno a pozvani su predstavnici OIK-a", saopšteno je iz CeMI-ja.

14:00 - Rudo Polje - Birač fotografisao glasački listić sa kontrolnim brojem 042077

13:50  - Svađa na biračkom mjestu zbog čega je morala intervenisati policija,prenosi CeMi.

13:40 - Nositeljka liste Evropski tim za Nikšić Sanja Damjanović glasala je na biračkom mjestu u OŠ "Olga Golović". Nakon što je glasala predstavnici opozicije optužili su predsjednika biračkog mjesta Marka Perišića da je Damjanović pozdravio sa dva prsta.

13:19 - Prema podacima CeMI-ja, do 13 sati biračko pravo je na lokalnim izborima u Nikšiću ostvarilo 61,2 odsto upisanih birača.

EwcHPkWgAo1Re

13:09 - CeMI je kazao da na BM 63 članovi biračkog odbora suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika, koriste mobilne telefone, i suprotno članu 15 Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda puše u radnom i javnom prostoru.

Na BM 54 - OŠ Šipačno - Birač nije presavio glasački listić prilikom predaje istog članu biračkog odbora, suprotno članu 69a i članu 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

13:07 - Na biračkom mjestu 49, Dom Duga - Birač nije presavio listić prilikom glasanja, čime je povrijeđena odredba člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika o tajnosti glasanja, kao i odredba člana 82 istog zakona, kazali su iz CeMI-ja. 

13:00 - Dva birača su u međuvremenu slikala svoje glasačke listiće. Takođe, kako navode iz CeMI-ja, suprotno propisima za sprječavanje širenja COVID-19 virusa, birač je na biračko mjesto ušao i glasao bez maske, i nije bio opomenut od strane članova biračkog odbora.

#ZaFerIzbore2021 #Nikšić

BM 128 - Suprotno propisima za sprječavanje širenja COVID-19 virusa, birač je na biračko mjesto ušao i glasao bez maske, i nije bio opomenut od strane članova biračkog odbora

— CeMI (@CeMI_ME) March 14, 2021

12:50 - Na biračkom mjestu 4, kako je saopštio CeMI, članovi biračkog odbora glasno izgovaraju ime i prezime birača, i ne provjeravaju identitet lica ispod zaštitne maske.

12:38 - Na biračkom mjestu broj 6, prema navodima CeMI-ja, posmatrači DF-a ispred biračkog mjesta javno pozivaju glasače da glasaju za broj 4. Takođe, na BM 33, Rubeža bb, birač je slikao svoj glasački listić, a koji je poništio birački odbor.

12:35 - CeMi je javio da je na biračkom mjestu 63 u Vraćenovićima birač slikao glasački listić, suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim se zabranjuje upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju na mjestu za glasanje.

12:33 - Predsjednik OIK Nikšić Rade Perišić kazao je da prema njihovim podacima od 11 sati izlasnost 40 odsto, što je, kako je rekao, na nivou izlaznosti parlamentarnih izbora od 30. avgusta.

Bilo je, kaže, sitnih nepravilnosti, koje su više početna nervoza članova biračkih odbora.

"Kad su počeli s radom, tokom dana nema nepravilnosti koje bi uticale rezultat izbora", rekao je Perišić, navodeći da su do sada zadovoljni tokom izbornog dana.

12:29 - CeMI: BM 124 - OŠ Milija Nikčević - Birač sa pogrešne strane presavio glasački listić, pa je birački odbor takav glasački listić učinio nevažećim.

Na istom biračkom mjestu birač nije presavio glasački listić, pa je birački odbor njegov listić proglasio nevažećim.

12:14 - Na lokalnim izborima glasala je i Tatjana Bečanović, nosilac izborne liste koalicije "Crno na bijelo - Može Nikšić".

12:02 - CeMI: Glasač slikao glasački listić, suprotno odredbi člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

11:52 - Na BM 69 - birač je javno pokazao glasački listić, suprotno odredbi člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika, poručili su iz CeMI-ja.

11:48 - CeMI je objavio kako je Milan Knežević iz Koalicije Za budućnost Crne Gore na svom Twitteru objavio fotografiju glasačkog listića sa zaokruženom koalicijom pod brojem 4.

"Na bazi kontrolnog broja glasačkog listića, OIK može da utvrdi na kojem BM je ovaj birač glasao", navode iz CeMI-ja.

11:25 - Nosilac izborne liste "Mir je naša nacija - Ne damo Nikšić" Momo Koprivica glasao je na biračkom mjestu broj 11, koje se nalazi u Domu MZ Stara Varoš.

MomoKoprivica

Momo Koprivica, Foto: Mediabiro

11:20 - Na BM 25 - Vrtić Straševina - Članovi BO koriste telefone na biračkom mjestu, suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika, javio je CeMI.

11:17 - Prema podacima CeMI-ja, pravo glasa na izborima u Nikšiću je do 11 sati iskorstilo 38 odsto upisanih birača.
Ewbr5l3WEAE1AXD

11:08 - CeMI: PTT Kočani - Birač je javno izgovorio za koju političku opciju je glasao, suprotno članu 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika, a njegov glasački listić nije proglašen nevažećim.

11:00 - Na Biračkom mjestu 132 u OŠ "Grebice", prema saopštenju CeMI-ja, birač je odbijao da nosi masku.

10:59 - Iz CeMI-ja su saopštili da je na BM 47 - birač prije ubacivanja glasačkog listića u kutiju pokazao otvoren glasački listić, što je u suprotnosti sa članom 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Glasački listić, kako navodi CeMI, nije proglašen nevažećim.

10:37 - Na Biračkom mjestu 97, kako je objavio CeMI na Tviteru, ispravnost glasačke kutije nije utvrđena na propisan način. 

10:36 - "Predsjednik Biračkog odbora je samoinicijativno konstatovao da je glasačka kutija prazna, bez poštovanja procedure da ispravnost bude utvrđena u prisustvu prvog birača koji to potvrđuje svojim potpisom", saopšteno je iz CeMI-ja.

10:24 -  Kako je javio CEMI, na BM 4 - Član BO iz SD-a koristi mobilni telefon, suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

10:22 -  CeMI je saopštio da na BM 101 Zahumlje - članovi BO i partijski posmatrači ne nose pravilno maske. Na ulazu se ne koristi sredstvo za dezinfekciju, iako se nalazi na označenom mjestu.

10:19 - CeMI je putem Tviter naloga objavio da na BM 54, OŠ "Šipačno", birač prilikom presavijanja glasačkog listića nije ispoštovao zakonsku odredbu člana 82 stava 3, kojim se propisuje da se glasački listić presavija na način da se ne može vidjeti za koga je glasao.

10:01 - Na BM 44 - Članovi BO koriste mobilne telefone, što je kako CeMI navodi suprotno odredbama člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

09:59 - Na Biračkom mjestu 92 Zagrad - birač je, javlja CEMI, javno saopštio za koga je glasao, što je, podsjećaju, suprotno članu 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

09:45 - CmMI je u objavi na Tviteru saopštio da je na BM 95 "Dom Jugovići" - član biračkog odbora na glas pozvao na glasanje za određenu političku opciju, čime je, kako navode, prekršio član 81 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da članovi biračkog odbora ne smiju ni na koji način uticati na odluku birača.

09:30 - Prema podacima CeMI-ja do devet sati glasalo je 15,6 odsto birača.

Prijavljene prve nepravilnosti

09:10 - Predsjednik Narodnog pokreta Miodrag Daka Davidović nije iskoristio svoje biračko pravo. Davidoviću uređaj za elektronsku identifikaciju nije mogao da očita njegovu ličnu kartu zbog, oštećenja na njoj. Davidović će kasnije glasati uz pomoć pasoša.

08:38 - CeMI je saopštio da je na biračkom mjestu 12 - OŠ “Mileva Lajović-Lalatović” - predsjednik biračkog odbora koristio mobilni telefon, što je suprotno odredbama člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

#ZaFerIzbore2021 #Nikšić

BM 12 - OŠ “Mileva Lajović-Lalatović” - predsjednik biračkog odbora koristi mobilni telefon, suprotno odredbama člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika #nepravilnosti

— CeMI (@CeMI_ME) March 14, 2021

08:16 - Na biračkom mjestu 120 - Birač je naglas izgovorio broj partije za koju je glasao, čime je prekršio član 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika, saopšteno je iz CeMI-ja.

Glasaće se na 138 biračkih mjesta, a na izborima učestvuju dvije partije i četiri koalicije.

U odnosu na parlamentarne izbore održane 30. avgusta prošle godine, broj birača uvećan je za 393.

Pored 138 biračkih mjesta na teritoriji Opštine Nikšić, još tri su otvorena u zatvorima u Bijelom Polju i Spužu, kao i u Istražnom zatvoru.

Raspored na izbornoj listi je:

1. Koaliciona lista Evropski tim za Nikšić,

2. Narodni pokret – Za vaskrsenje Nikšića,

3. Socijaldemokratska partija Crne Gore Srcem za Nikšić,

4. Za budućnost Nikšića,

5. Koalicija Crno na bijelo – Može Nikšić,

6 . Demokrate Mir je naša nacija – Zaokruži slobodu.

Na biralištima je obavezna dezinfekcija ruku na ulazu, poštovanje propisane fizičke distance i nošenje maske. Građani će prilikom uvida u dokumenta morati da spuste masku kako bi komisija izvršila identifikaciju.

Na biračkom mjestu u zgradi Elektroprivrede Crne Gore, u centru grada, glasanje nije počelo na vrijeme, a predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Rade Perišić je istakao da će i to mjesto brzo biti otvoreno.

Svim građanima koji su upisani u birački spisak, a nalaze se na teritoriji drugih crnogorskih opština, dozvoljen je dolazak na biračko mjesto, uprkos zabrani kretanja iz opštine u opštinu. Građani su dužni da prilikom kontrole pripadnicima Uprave policije, pored identifikacionih dokumenata (lična karta ili pasoš), pokažu i poziv za glasanje. U slučaju da ga nemaju, kao dokaz mogu ponuditi uvid u birački spisak sa sajta biraci.me. Provjera se može obaviti i pozivom na broj call centra 19820.

Birališta su otvorena do 20 časova. Opštinska izborna komisija je saopštila da očekuju preliminarne rezultate izbora do ponoći.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.