Ivan Vujović, Foto: SDP

Vujović poručio

"Vlada pokazala da je i antievropska"

Da je nova vlast, pored toga što se u prvih 100 dana pokazala kao nesposobna da rješava glavne izazove sa kojima se susrijeću građani, iznad svega i antievropska, sve je jasnije građanima a i našim ključnim međunarodnim partnerima, saopštio je Ivan Vujović generalni sekretar SDP.

"Politički revanšizam na svakom koraku, bezbroj nezakonitih odluka, netransparentnost u postupanju, postavljanje ličnih vjerskih osjećanja iznad zakona i Ustava, odsustvo dijaloga sa opozicijom i civilnim sektorom oko važnih tema, samo su neki od elemenata koji ukazuju na antievropski karatker ove Vlade", istakao je Vujović.

Dodaje da u situaciji kada se zemlja suočava sa najvećom krizom od kraja 90-ih godina prošlog vijeka, novoj vlasti kako pojašnjava ne pada na pamet da nešto preduzme na planu spuštanja tenzija i podsticanja na dijalog između relevantnih društvenih subjekata oko zajedničkog odgovora na teške izazove koji muče sve građane.

"SDP je više puta pokretao i tražio dijalog prije svega u Parlamentu ali samodovoljna parlamentarna većina od 41 poslanika nije htjela ni da čuje. Niti ima pravog dijaloga oko teške epidemiološke situacije, niti oko pitanja najvećeg pojedinačnog zaduživanja od 750 miliona, niti oko bilo kog zakona za koji smo u prethodnom periodu uvijek imali unutrašnje konsultacije i tražili mišljenje naših međunarodnih partnera", istakao je Vujović.

Poručuje da nema dijaloga ni oko rješavanja krize u pravosuđu iako kako pojašnjava Ustav obavezuje da se obezbijedi kvalifikovana većinu za imenovanja u pravosuđu.

Predsjednik SDP je kako ističe tražio da se taj dijalog hitno otvori, a to je zahtjev i iz Predloga Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, ali vlast i tome ćuti.

"Odgovorna i evropska vlast bi u ovakvim dramatičnim političko-socjalnim prilikama sama zahtijevala dijalog i odgovor cjelokupnog društva, pa i onda kada ne postoji bilo kakva zakonska obaveza za tako nešto. Naša vlast, nasuprot tome, nastavlja da se ponaša kao slon u staklarskoj radnji, rušeći i ono što je ostalo od institucija i unutrašnjeg povjerenja, ponašajući se po matrici – što gore po Crnu Goru to bolje po nas, a i još ponekoga sa strane", naglasio je Vujović.

Zaključuje da će "Crnoj Gori, iako značajno oslabljenoj prethodnom lošom vlašću, a dodatno sistemski i institucionalno devastiranoj djelovanjem nove vlasti, biti potreban poseban napor da ponovo izgradi kredibilitet zemlje koja je nekada označavana kao regionalni lider u integracijama".

Jasno je kako poručuje da sa ovako "nesposobnom Vladom taj cilj nije moguće ostvariti".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.