Rekordan broj blizanaca u svijetu
ilustracija

Rekordan broj blizanaca u svijetu

Rekordni broj blizanaca rađa se u novije vrijeme, a odnos je jedan na 40 novorođene djece, prema istraživanju koje kao glavni faktor porasta njihovog broja navodi medicinski potpomognuta začeća.

Više od 1,6 miliona blizanaca sada se rađa svake godine, napisali su naučnici u radu objavljenom u naučnom časopisu „Human Reproduction“.

„Relativni i apsolutni broj blizanaca u svijetu najveći je od polovine 20. vijeka i vjerovatno se radi o istorijski najvećem broju“, rekao je profesor Kristijan Monden sa britanskog univerziteta Oksford, jedan od autora studije, prenosi Hina.

Raširenost novih medicinskih tehnologija koje od 1970-ih potpomažu začeće u razvijenim zemljama doprinijela je povećanju broja blizanačkih trudnoća, kažu oni, kao i to što majke rađaju starije kad je i vjerovatnoća blizanačkih trudnoća veća.

Uticaj na porast tog broja imaju i korištenje kontracepcije, to što žene starije rađaju i sveukupno niži fertilitet.

Naučnici su prikupili podatke iz 135 država u periodu od 2010 do 2015 godine za potrebe studije.

Stope blizanačkih trudnoća najviše su u Africi, kažu oni, objašnjavajući to razlikama u genima između tog kontinenta i ostatka svijeta.

Povećani broj blizanaca u siromašnijim djelovima svijeta zabrinjavajući je zbog povećanih rizika porođaja, kaže jedan od naučnika.

„Rađanje blizanaca povezano je s većom stopom smrtnosti beba i djece i većim brojem komplikacija za trudnice i djecu tokom trudnoće, tokom i nakon poroda“, kaže Monden.

„Više se pažnje mora posvetiti sudbini blizanaca u siromašnim i srednje razvijenim zemljama“, kaže koautor istraživanja Jeroen Smits.

„Posebno u podsaharskoj Africi mnogi blizanci izgubiće svog brata ili sestru u prvoj godini njihovog života, oko 200 do 300 hiljada svake godine, prema našim ranijim istraživanjima“.

Naučnici kažu da je porast broja blizanaca rezultat porasta broja višejajčanih trudnoća u kojima se istovremeno oplode dvije jajne ćelije.

Broj identičnih blizanaca, poznatih kao jednojajčani blizanci, ostaje nepromijenjen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.