Advokati osumnjičeni da su prali novac za Ruse
Ilustracija

Advokati osumnjičeni da su prali novac za Ruse

Inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja saslušali su juče advokate Đorđija Piletića iz Podgorice i Vladimira Miloševića iz Bara i biznismena Miomira Đuraševića u sklopu istrage o pranju novca. Piletić je suprug sudije Apelacionog suda Seke Piletić, a Milošević je zastupao više ruskih biznismena koji su imali poslove u Crnoj Gori. Policija ispituje da li su ovi advokati učestvovali u pranju oko milion eura koje su ruski biznismeni pokušali da stave u legalne tokove u Crnoj Gori.

Zbog toga je Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeta krivična prijava protiv njih. Tokom daljeg postupka ispitaće se sumnje o povezanosti advokata sa ruskim investitorima, ali i zbog pranja novca.

Advokat Milošević potvrdio je za Dan da je saslušan, dok advokata Piletića sinoć Dan nije uspio da dobije.

Prema nezvaničnim informacijama, predmet je formiran zbog sumnjivih transakcija novca koje su vršene prije deset godina. Takođe, sa tim transakcijama, odnosno pozajmicama, povezuje se i jedan strani državljanin.

Kako nezvanično saznaje Dan, inspektori su izvršili pretres advokatskih prostorija Vladimira Miloševića. Ovlašćeni službenici izuzeli su potrebnu dokumentaciju radi vještačenja u cilju prikupljanja informacija potrebnih za istragu. Nakon što su ih saslušali inspektori Specijalnog policijskog odjeljena, Đurašević je lišen slobode i ostao je u prostorijama za zadržavanje, kao i Piletić.

Milošević je sinoć kasno ponovo pozvan na saslušanje i do zaključenja ovog broja lista nije bilo poznato da li je i on zadržan.

Za krivična djela koja im se u ovom momentu stavljaju na teret zaprijećene su kazne zatvora do pet godina, odnosno, ako se radi o većem iznosu, i više od pet godina.

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, pranje novca, član 268, stav 1, ko izvrši konverziju ili prenos novca ili druge imovine sa znanjem da su pribavljeni kriminalnom djelatnošću, u namjeri da se prikrije ili lažno prikaže porijeklo novca ili druge imovine, ili ko stekne, drži ili koristi novac ili drugu imovinu sa znanjem u trenutku prijema da potiču od vršenja kriminalne djelatnosti, ili ko prikrije ili lažno prikaže činjenice o prirodi, porijeklu, mjestu deponovanja, kretanja, raspolaganja ili vlasništva novca ili druge imovine za koje zna da su pribavljeni kriminalnom djelatnošću, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Stavom 2 propisano je da će se kaznom iz stava 1 ovog člana kazniti izvršilac djela iz stava 1 ovog člana koji je i izvršilac ili saučesnik u krivičnom djelu kojim je pribavljen novac ili imovina iz stava 1 ovog člana ili ko pomogne izvršiocu radi izbjegavanja njegove odgovornosti za učinjeno djelo, ili u istom cilju preduzme radnje radi prikrivanja porijekla novca ili imovine iz stava 1 ovog člana.

“Ako iznos novca ili vrijednost imovine iz st. 1 i 2 ovog člana prelaze četrdeset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do deset godina”, predviđeno je u članu 3.

Iz Uprave policije sinoć nijesu željeli da saopšte više detalja u vezi sa ovom istragom, uz obrazloženje da se radi o tajnim podacima.

Tim povodom se nije oglašavalo ni Specijalno državno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.