Bregu: 77% građana Zapadnog Balkana slaže se da su odnosi u regionu bolji nego prije godinu dana
Majlinda Bregu

Bregu: 77% građana Zapadnog Balkana slaže se da su odnosi u regionu bolji nego prije godinu dana

„Nakon našeg posljednjeg sastanka u oktobru uslijedili su teški mjeseci sa novim talasom Covida-19 i novim sojevima virusa koji su stvari dodato usložnili i pogoršali. Što se tiče regionalne saradnje, velika dobra vijest bio je uspjeh samita u Sofiji u okviru Berlinskog procesa i prihvatanje Deklaracije o zelenom programu za Zapadni Balkan i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, što su prepoznali i građani, s obzirom da se njih 70% slaže da su odnosi u regionu bolji nego prije godinu dana, što predstavlja veliki skok sa prošlogodišnjih 46 odsto,“ rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu otvarajući 42. sastanak Odbora ove organizacije koji je održan danas u online formatu.

„Sprovođenje zajedničkog regionalnog tržišta i ostvarivanje rezultata za samit u Berlinu naš su glavni prioritet. Savjet za regionalnu saradnju radi sa partnerima na definisanju i oblikovanju programa i uložiće sve svoje napore da se koordinira i prati napredak u svim oblastima politika. Naš cilj je da se uspostavi regionalni prostor u pogledu trgovine, investicija, digitalnog sektora i industrije i inovacija oslanjajući se na uspjeh evropskog načela četiri slobode,“ dodala je Bregu.

Generalna sekretarka Savjeta predstavila je Odboru izvještaj o aktivnostima Sekretarijata ove organizacije u periodu od oktobra 2020. do februara 2021. godine, koji je usvojen, i informisala članice Odbora o najvažnijim aktivnostima Sekretarijata u predstojećem periodu.

Generalna sekretarka Bregu informisala je Odbor i o inicijativi iznesenoj na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije o potrebi za regionalnom zdravstvenom platformom, s obzirom da je zdravlje prioritet cijelog svijeta. Savjet za regionalnu saradnju i Svjetska zdravstvena organizacije će raditi na iznalaženju načina saradnje kako bi se ova tema otvorila u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, ali i projekta „Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana“, koji sprovodi Savjet, a finansira Evropska unija, i strategije Jugoistočna Evropa 2030. na čijoj izradi Savjet za regionalnu saradnju trenutno radi zajedno sa regionalnim partnerima. 

U nastavku sastanka, zamjenica generalne sekretarke Savjeta za regionalnu saradnju Tanja Miščević informisala je učesnice Odbora o tome dokle se stiglo sa strategijom Jugoistočna Evropa 2030. čiji je prvi nacrt Savjet već pripremio i koji se trenutno nalazi u procesu nacionalnih konsultacija u regionu. Očekuje se da će strategija Jugoistočna Evropa 2030. biti finalizirana do narednog sastanka Odbora Savjeta za regionalnu saradnju kako bi potom bila odobrena na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u junu 2021. godine u Antaliji.   

Generalna sekretarka je istakla izvanrednu sinergiju između Savjetaza regionalnu saradnju i trenutnog predsjedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Evropske unije i dodala da je „regionalna saradnja imala koristi od izuzetno posvećene Ankare kao predsjedavajuće Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koja koordinira napore da Proces postane efikasniji i da se sinergija sa Savjetom za regionalnu saradnju dodato pojača“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.