Medojević: Spajić je dio kriminalne organizacije koja tajno sklapa višemilionske ugovore na račun opljačkanih građana
Nebojša Medojević

Medojević: Spajić je dio kriminalne organizacije koja tajno sklapa višemilionske ugovore na račun opljačkanih građana

Predsjednik Pokreta za promjene, jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik u Skupštini Nebojša Medojević poručio je da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić dio kriminalne organizacije koja je sklapala višemilionske ugovore sa Investicionim bankama i advokatskim kancelarijama na račun građana.

Medojević navodi da se ministar Spajić lažno predstavljao kao ministar od 23.11. "po njegovom priznanju" te da je uspostavio kontakte sa ministrom finansija Darkom Radunovićem sa kojim je počeo da priprema i dogovara najveće zaduženje u istoriji Crne Gore.

"Ovdje postoji osnovana sumnja i priznanje samog Spajića da je kao neovlašteno lice, lažno se predstavio i dogovarao direktno, bez javnosti i konkurentskih procedura, poslovne aranžmane sa investicionim bankama i advokatskim kacelarijama, i tim ugovarao finansijske obaveze države u višemilionskim iznosima. Neovlašteno zastupanje i lažno predstavljanje obično predstavljaju krivična djela koja su u sticaju sa djelima prevare u poslovanju, falsifikovanja čine organsko biće krivičnog djela organizovanog kriminala", istakao je Medojević.

Podsjeća da je postao Spajić preuzeo funkciju tek 04. decembra, a da je poslove sa investicionim bankama i advokatskim kancelarijama dogovarao mnogo ranije nego što je postao ministar.

Poručuje da je to radio kao neovlašćeno lice.

"Ugovaranje poslova konsaltinga i savjetovanja oko zaduženja i emisija obveznica je definisano Zakonom o javnim nabavkama, kojim je Ministarstvo finansija definisano kao obveznik zakona. Očigledno da niko nije Spajića naučio da to znači da se svaka javna nabavka u oblasti konsaltinga i savjetovanja mora sprovoditi u javnim i konkurentskim procedurama", dodao je Medojević.

Poručuje da je "Spajić dao posao investicionim bankama, direktnom pogodbom i to preko svojih ličnih poznanika, Žugića, Kustrova, Starovića, Mikovićke, od koga su banke i advokatske kancelarije zaradile proviziju od 8-10 miliona eura".

Kako pojašnjava radi se o privatnom poslu jedne organizovane grupe lica koja su svjesno, sa umišljajem, u kontinuitetu sprovodila aktivnosti suprotne zakonima Crne Gore, radi sticanja materijalne koristi i profita.

"Ozbiljna istraga bi veoma brzo došla do dokaza o komunikacijama članova ove organizovane grupe u vremenu od 23.11. do 09.12.2020 jer su bile intenzivne i za njih postoje i svjedoci iz ministarstva finansija i Centralne banke", naveo je Medojević.

Kako ističe nije teško utvrditi i kolika je provizija uzeta od strane investicionih banaka i advokatskih kancelarija, kao i provjeriti koliko je novca plaćeno ministru Spajiću.

Naglasio je da se ovakva korupcionaška transakcija desila u bilo kojoj pravnoj državi, ministar bi momentalno bio uhapšen, a Vlada bi pala.

"Uostalom, ja sam Spajiću nudio javni duel na RTCG koji je on odbio. Vjerovatno je bio na rastezanju u hotelu Hilton. Kao i svaka korumpirana bitanga, kad ga uhvatiš sa rukama u džepovima ovog naroda, izbjegava javno suočavanje i udara otpozadi", poručio je Medojević.

Najavio je da će u narednim danima redom pojašnjavati svaku stavku kako navodi ove korupcionaške i kriminalne transakcije koju je sprovela ova mala, tajna, ali organizovana grupa.

"O lažima da je 07.12. Vlada donijela odluku o zaduženju, javnom objavljivanju na "Bloombergu", “uobičajenoj“ praksi tržišnih ekonomija da imaju privremeno finasiranje, nezakonitom finasiranju budžetskih jedinica koje nijesu definisane zakonom i drugim lažima, ću pisati narednih dana", zaključio je Medojević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.