Krivokapić o prvih 100 dana Vlade

"Nevjerovatno je ko sve i sa kakvim neznanjem može da radi u državnoj upravi, ni cent korupcije u ovoj Vladi"

Osnovna karakteristika vladavine prethodne Vlade je to što su ministarska mjesta i pozicije koristili da se obogate, a to nije i neće biti karakteristika ove Vlade, napravićemo preobražaj, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije povodom 100 dana rada Vlade.

Vlada je, istakao je premijer danonoćno radila.

"Nismo se štedjeli. Mogli smo bolje. Očekivanje je jedno, mogućnosti su drugo. Željeli smo da pokažemo da ova Vlada bude najstransparentija. U ovom vremenskom periodu ne možete da pronađete bilo koji cent bilo koje korupcije ove Vlade, što se nije do sada dešavalo”, kazao je Krivokapić.

Na početku se osvrnuo na uslove rade u prethodnom periodu, navodeći nekoliko negativnih karakteristika.

"Zabrinjavajuća je činjenica, koja ukazuje na neogodovoran, nemaran i nekorektan odnos prethodne Vlade prema svojim građanima, a to je kreditiranje iz Abu Dabi fonda.Druga karakteristika su koncesije koje su, davane firmama i prije nego što su postale privredni subjekti", kazao je Krivokapić.

Korupcija je dodaje on, u pravosuđu doživjela epilog, a svi, znaju da je afera "Snimak" takva da neko nije uradio posao kako treba.

On je istakao da je nepotizam prisutan na svakom koraku.

"Nevjerovatno je ko sve i sa kakvim neznanjem može da radi u državnoj upravi", kazao je Krivokapić.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, premijer je rekao da su zdravstveni radnici naši heroji koji se već skoro godinu dana bore sa kovidom.

Podsjetio je da je nova Vlada izabrana 4. decembra, a da su 7. ušli u prostorije i počeli rad.

Najvažnija karakteristika je ove Vlade je istie on borba sa kovidom 19.

"Doći do vakcina onako kako smo mi uspjeli, je prava umješnost. Obezbijedili smo dovoljan broj da počne vakcinacija već u februaru. Naš cilj je da dočekamo turističku sezonu spremni. Najvjerovatnije to podrazumijeva da će 35 odsto stanovništva biti vakcinisano do juna", kazao je premijer.

Istakao je da nije bilo obaveznica danas ova Vlada ne bi postojala.

"Bankrot države bi se desio 21. januara, da nije bilo obveznica jer je to omogućilo sigurnost plata i penzija i svega ostalog. A ko je neko imao bolji model zašto to nije predložio. Ovo je naša zajednička država, i treba zajedno za nju da radimo, a ne da se podvajamo", kazao je Krivokapić. 

Treći pozitivan aspekt rada Vlade je, kako je naveo, paket pomoći za privredu i građane u doba pandemije koronavirusa, a četvrti segment je izuzetna podrška međunarodne zajednice.

Fokus Vlade će biti na prostornom planiranju i gradnji, kao i na takozvanoj "ekonomskoj diplomatiji".

Krivokapić je istakao da je bogatsvo Crne Gore čovjek - kompetentan, sa znanjem.

"Tokom ovih 100 dana sam razočaran koje kadrove dobijamo i analiziramo na sjednicama Vlade. Mogu svi da mi zamjere i hoće, ali opredjeljenje ove Vlade je jasno - kompetentnost. Razumijem političke potrebe, stavove partija, znam da se još nismo odmakli od ključnog elementa - sve je ovo radi nečijeg glasa. Ako taj ambijent ne promijenimo, teško ćemo uspjeti. Jedino znanjem možemo pobijediti. Neprimjereno je da u Crnoj Gori koje ima bogatstvo ljudi,a da ne možete da nađete najbolje. Opredjeljenje ove Vlade je kompetencija po pitanju kadrova u državnoj upravi. Ne smije biti bitan glasač, već znanje! Kritikujte, podstičem vas da to činite, kako bi svi mi bili bolji!", kazao je Krivokapić.

Trudiće se kako je kazatao, da ovo bude godina pravde.

"Socijalni kartoni će biti provjeravani, tako da se ne može desiti da neko vozi "Majbah" a prima socijalu", dodao je premijer.

Istakao je Vlada želi da ova godina bude godina pravde.

"Pokazali smo da ćemo podići najnižu cijenu rada, dati dječiji dodatak, obezbijediti knjige osnovcima, pokušati stvoriti socijalnu pravdu po potrebama građana, a ne političkih vođa!", naveo je premijer.

Krivokapić je istakao da žele spremno dočekati turističku sezonu.

"Pretpostavka je da će do sredine juna biti vakcinisano 35 odsto stanovništva i uz imunitet koji smo stekli imamo preduslov da u Crnu Goru stignu turisti koji najrađe dolaze na naše primorje", kazao je on.

Krivokapić je istakao da sva projekcija Vlade vezana za turističku sezonu, te da je plan da to bude 50 do 55 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Rekao je da je jedna ciljna grupa turista iz regiona, a druga iz Rusije.

"Već smo u direktnim pregovorima i imamo najavu avionskih linija koje će omogućiti da turisti iz Rusije dođu. Iluzorno je trenutno očekivati da dođu turisti iz Evropske unije. To je nešto što nije predvidivo, inače bismo rekli koji turisti i odakle će doći. Još uvijek niko ne rezerviše zbog neizvjesnosti prouzrokovane pandemijom."

Kazao je da su napravitili marketinški plan za privatni smještaj i hotele.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.