Australija ulaže milijardu dolara za spas turizma
Ilustracija

Australija ulaže milijardu dolara za spas turizma

Australijska vlada predstavila je paket turističke podrške u iznosu od 928 miliona američkih dolara s ciljem jačanja lokalnih putovanja, dok međunarodne rute ostaju i dalje zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

Subvencija avionskih karata za putnike, jeftinih zajmova malim turističkim kompanijama i finansijske pomoći za dvije najveće aviokompanije u zemlji osmišljena je kako bi turistički sektor preživio dok se strani turisti ne vrate.

"Ovaj će paket odvesti više turista u naše hotele i kafiće, u obilaske i istraživanja ​​našeg dvorišta“, rekao je australijski premijer Skot Morison.

"To znači više radnih mjesta i ulaganja za turistički i avio sektor, dok Australija ide prema pobjedi u borbi protiv kovida-19 i ograničenja koja su naštetila tolikom broju kompanija“, dodao je.

Turizam je glavni pokretač rasta australijske ekonomije, generirajući bruto domaći proizvod (BDP) 60,8 milijardi američkih dolara u 2018/19. i zapošljavajući oko pet odsto radne snage u zemlji.

Sektor je teško pogođen kada je Australija prije godinu dana zatvorila svoje međunarodne granice – s nekoliko izuzetaka za državljane koji se vraćaju i neke druge – kako bi spriječila širenje koronavirusa.

Niz unutrašnjih zatvaranja državnih i teritorijalnih granica samo su pogoršale pad.

Paket podrške uključuje 200 miliona američkih dolara za dvije glavne aviokompanije u zemlji – Qantas Airways Ltd i Virgin Australia od aprila do oktobra.

Subvencije od 50 odst na nkih 800.000 avionskih karata biće usmjerene na odredišta koja se obično u velikoj mjeri oslanjaju na strane turiste, a biće dostupne od 1. aprila do kraja jula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.