Milatović: Do održivog rješenja za KAP uz spremnost svih strana na konstruktivni dijalog
Jakov Milatović

Milatović: Do održivog rješenja za KAP uz spremnost svih strana na konstruktivni dijalog

Ministarstvo ekonomskog razvoja će delegirati svoj tim, koji će zajedno sa Upravom za inspekcijske poslove posjetiti postrojenja Kombinata aluminijuma (KAP) radi jasnijeg i boljeg sagledavanja trenutne situacije, u cilju pronalaska održivog rješenja.

Iz Ministarstva su podsjetili da je stečaj u KAP-u pokrenut 2013. godine i da taj proces sprovodi stečajni upravnik čije je djelovanje pod nadzorom Privrednog suda.

„Takođe, u skladu sa Zakonom o stečaju, nakon proglašenja bankrota, imovina KAP-a prodata je firmi Uniprom u junu 2014. godine. Jasno je da otvorena pitanja koja proizilaze iz ovog procesa nijesu u ingerenciji Vlade“, navodi se u saopštenju.

Međutim, imajući u vidu značaj KAP-a u crnogorskoj ekonomiji, a nakon dešavanja u Skupštini od prethodne sedmice, na inicijativu ministra Jakova Milatovića, u protekla dva dana, održani su sastanci sa predstavnicima radnika KAP-a u stečaju, stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem i glavnim menadžerom Uniproma KAP, Nebojšom Dožićem.

Milatović je kazao da želi da sagleda situaciju iz očiju sindikata i privrednika, uz podsjećanje da je dijalog jedini način da se dođe do rješenja.

“Uvjeren sam da jedino uz razgovor i otvorenost svih strana možemo ići ka boljem razumijevanju i većem međusobnom povjerenju kao preduslova za svako održivo rješenje. Vrijeme je da se u Crnoj Gori neke stvari mijenjaju. Nećemo dozvoliti da se odluke donose pod bilo čijim pritiskom, već će se naša politika bazirati na zajedničkim interesima svih građana, uvijek promovišući dijalog”, rekao je Milatović.

Na sastancima je ocijenjeno da sve strane žele da postignu dogovor, odnosno da radnici žele da ostanu u radnom odnosu, kompanija želi da nastavi da radi i doprinese industrijskom osnaživanju Crne Gore, a Ministarstvo da nastavi da u zakonskim okvirima pruža podršku i promoviše institucionalni dijalog.

„Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada su posvećeni unapređenju poslovnog ambijenta. S tim u vezi, podsjećamo da je Uniprom KAP korisnik značajnih povlastica, kao što su umanjenje troškova po osnovu poreza i doprinosa na dohodak, što je benefit poslovanja kompanije u okviru biznis zone, kao i podrške za realizaciju investicija za izgradnju novog pogona kroz Program za unapređenje konkurentosti privrede koje sprovodi resorno Ministarstvo“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, zadovoljan radnik je neodvojiv dio dobrog poslovnog ambijenta.

„Mi kao Ministarstvo u čijoj nadležnosti su i radni odnosi, sa pažnjom pratimo ovu temu. To je model uspjeha i temelj održivog ekonomskog razvoja“, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.