Mitropolit Mihailo

Mitropolit Mihailo poručio

"Nema tog suda koji će potvrditi predaju crkvene imovine Beogradu"

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo je, komentarišući izjavu vicepremijera Dritana Abazovića da je stavljena tačka na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, rekao da nju može staviti samo Ustavni sud, koji će morati da odluči da li je usvojen na zakonit način i da li je negov sadržaj zakonit.

“Skupština koja ga je donijela nije imala kvorum a sadržina mu je protivustavna. Usaglašen je sa interesima cetinjske filijale Beogradske patrijašije, bolje reći Srbije, i omogućava joj da u vlasništvo upiše svu crnogorsku crkvenu imovinu i kulturnu baštinu”, rekao je Mihailo.

Prema njegovim riječima, nema toga suda koji će joj to oglasiti zakonitim, kao što, kako ističe, ne može biti ni crnogorske države s duhovnom okosnicom Srpskom crkvom.

“Ta crkva za 103 godine duhovne okupacije Crne Gore nije bila kadra da razvije ljubav među vjerama i nacijama, ali jeste da stvori međuvjersku i međunacionalnu mržnju koja prijeti građanskome miru. U tome ima očitu i nepodijeljenu podršku Vlade. Čak tvrdi da ima 800 godina tradicije na ovome prostoru, iako Crnogorska crkva može pokazati i dokazati da su je do 1918. godine stotinama godina priznavale sve pravoslavne crkve i crnogorska država. Njeni eksponenti, ministri koje je promovisala, izabrala i ustoličila danas nasrću i na sve crnogorsko, s namjerom da ga zatru”, naglasio je Mihailo.

Počeli su, kako kaže, od Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju s ciljem da ga ukinu.

“Umišljaju da tako mogu ukinuti jedno od obilježja crnogorskoga identiteta – crnogorski jezik. Njime govorimo, govorićemo a u crkvi se služi i služiće se na crnogorskom jeziku dok je svijeta i vijeka i o tome neće odlučivati ni Srbija ni Srpska crkva “, zaključio je Mihailo

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.