Ministarka Srzentić na trinaestom zasijedanju Ženskog paralmenta:

"Želim Crnu Goru koja osnažuje djevojčice i mlade žene da se bave tehnologijom, politikom, bilo kojim poslom"

„Želim Crnu Goru koja osnažuje djevojčice i mlade žene da se bave tehnologijom, politikom, bilo kojim poslom'' kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, na trinaestom zasijedanju Ženskog paralmenta, na temu „Vodeći aspekti doprinosa (ekonomija i neplaćeni rad) i dodatnih opterećenja žena tokom pandemije COVID-19“.

Ona je kazala da vođena primjerom mnogih žena, koje bez obzira na stege patrijarhata, prate svoje ambicije i ostvaruju ciljeve, dužnost je da nikada ne povjerujemo da smo za nešto manje od onoga što želimo i što možemo da ostvarimo. 
„Obaveza svih nas, koje smo dovoljno osnažene jeste da drugim ženama pružimo ruku podrške i istu nikada ne dignemo jedna protiv druge'', poručila je Srzentić.

Ministarka Srzentić je istakla da je COVID kriza samo produbila rodnu neravnopravnost, ženu ekonomski oslabila i udaljila od karijernog razvoja i jednakih mogućnosti za razvoj, te izložila riziku za njihovo mentalno i fizičko zdravlje žene. I nakon dodatnog usložnjavanja epidemiološke situacije, a vodeći se preporukama zdravstvenih institucija, donijeta je odluka da se u javnoj upravi u narednom periodu uvede rad na daljinu.

„Uskoro će godinu dana od kada su rad od kuće, zatvaranje školskih i predškolskih institucija, online nastava, plaćeno odsustvo naša nova realnost. Trpezarije su postale kancelarije, a televizor ili mobilni telefon učionica. Već sam u postavljanju misije ministarstva, na čijem sam čelu, u centar svih aktivnosti postavila potrebe građana i građanki. Sa svojim timom korišćenjem savremenih alata pažljivom analizom ću kreirati servise koji su po mjeri  potreba građana i građanki“, istakla je Srzentić.

Ona je  istakla da je tokom prošle godine u kalifornijskoj vladi prilikom vođenja COVID-19 digitalnog tima iz prve ruke uvidjela uticaj pandemije na sve u Americi, posebno na žene koje su bile u radnom odnosu, te prepoznali brojne poteškoće kroz koje su posebno žene prolazile, a zatim i radili na sistemskim rješenjima.

„Moramo u Crnoj Gori osnažiti sve one koje su u proteklom periodu izgubile poslove i pronaći zajedno institucionalne mehanizme i pomoći im u potrazi za novim poslovima. Posebno moramo voditi računa o pripadnicama manjinskih grupa, koje nažalost nemaju uvijek jednake šanse i uslove za rad kao svi mi, kao i žrtvama porodičnog nasilja. Te stoga, naše udružene snage moraju biti usmjerene i na borbu protiv porodičnog nasilja, u saradnji sa brojnim udruženjima poput Sigurne ženske kuće i međunarodnim organizacijama“, kazala je Srzentić.
 
Ona je istakla da će se zalagati za jačanje digitalne pismenosti i digitalne transformacije, kao i uspostavljanje podsticajnog i povoljnog okruženja koje će svima, a posebno ženama olakšati pristup digitalnim uslugama.

„Ovo je veoma važno u periodu pandemije, koja je ubrzala proces digitalne transformacije i svi moramo jednako ispratiti taj talas. Napori i strategija u našem ministarstvu su usmjereni ka edukaciji i osnaživanju mladih žena i muškaraca, koji će se razviti u svojevrsne projekt menadžerke i menadžere, programere, IT ekspertkinje i eksperte, liderke i lidere i postati pokretači inovacija u Crnoj Gori i doprinijeti da pravim kompetencijama možemo postati hub novih ideja, proizvoda, servisa“, istakla je Srzentić.

Ona je napomenula da je u prvih 100 dana Vlade u saradnji sa Harvard univerzitetom, međunarodnim partnerima i lokalnim ICT klasterom usaglašena pilot verzija koncepta i programa buduće Digitalne akademije za liderke i lidere. Svi resursi, programi, alati, metodologije, lekcije koje budu proizvod rada Akademije biće javno dostupni i biće na raspolaganju zainteresovanim građankama i građanima, organizacijama i privatnom sektoru.

„Takođe, kroz Medijsku strategiju, sa čijom smo izradom započeli, Vlada će dati maksimalan doprinos da se pitanje položaja žena i rodne ravnopravnosti prepozna na najbolji mogući način i da se pomogne medijima da i u ovoj oblasti budu na visini zadatka“, kazala  je Srzentić. 

„Uvijek se u susret Međunarodnom prazniku žena mnogo govori o ženskim kvotama i njihovoj participaciji u politici. Moja ženska kvota je sljedeća, jedna sam od 4 ministarke u Vladi, državna sekretarka u ministarstvu koje vodim je žena, a na svim liderskim pozicijama su žene, 63 odsto žena čini kolektiv Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija“, zaključila je Srzentić.
 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.