Ilustracija

Čestitke političkih partija

"Vrijeme je da ponovo učinimo da žena bude poštovana i cijenjena u Crnoj Gori"

Predstavnici političkih partija čestitali su pripadnicima ljepšeg pola 8. mart, međunarodni Dan žena, poručivši im da žene u Crnoj Gori moraju uživati veća prava.

Iz Socijalističe narodne partije (SNP) su kazali da je protekla godina bila izuzetno teška za cijeli svijet, za Crnu Goru, pa i za žene koje su u velikoj mjeri osjetile krizu kroz gubitak radnih mjesta, smanjivanje zarada i sl.

"Osim toga, politički momenat u kojem se nalazimo prouzrokovao je talas mizoginije, seksizma i netrpeljivosti prema ženama koje se bave javnim poslom u Crnoj Gori. Nekoliko takvih primjera bacilo je u sjenku tradicionalnu ulogu žene u našoj zemlji, koja se uvijek stavljala iznad svega", kazali su iz SNP-a.

snpsasa1000x5551

Socijalistička narodna partija

Poručuju da je vrijeme da ponovo učinimo da žena bude cijenjena i poštovana u Crnoj Gori, da zauzme mjesto koje je s pravom pripada, a da donosioci odluka urade sve što je potrebno kako bi se njihov položaj u svakom smislu poboljšao.

"To je zalog za budućnost i put kojim našim djevojčicama, budućim ženama, otvaramo nove horizonte i pružamo prilike za razvoj koje će one, bez sumnje, iskoristiti na najbolji način", dodaju iz SNP-a

Čestitka Liberalne partije povodom 8. marta Dana žena

Svim ženama, građankama Crne Gore, u ime Liberalne partije i crnogorskih liberala Andrija Popović čestitao je međunarodni Dan žena 8. mart.

"Borba za slobodu svakog pojedinca bez obzira na pol ili bilo koju različitost, borba žena za jendaku ulogu u društvu, nikad nije prestala. U toj borbi najvažnije je imati iskrene saveznike a to ćemo uvijek biti mi liberali u Crnoj Gori. Univerzalna i prirodna prava koja pripadaju svakom čovjeku moraju garantovati dignitet ženama u društvu i jendake mogućnosti za ostvarivanje ličnih potencijala onako kako one to žele", kazao je Popović.

popoviclpcg

Andrija Popović, Foto: Liberalna partija

Mizoginija, napadi na dostojanstvo žena, naročito onih koje u javnom životu obavljaju odgovorne i liderske funkcije, što nije nimalo lako u konzervativnom i tradicionalističkom društvu, nažalost su sve učestaliji.

Svi zajedno moramo se suprotstaviti takvim pojavama i graditi zdravu svijest u kojoj ima mjesta za sve uz puno uvažavanje dostojanstva i položaja žene u društvu.

Mugoša: 8. mart je podsjetnik na suštinu, a ne forma

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša čestitao je 8. mart, uz napomenu da je ovaj dan podsjetnik na potrebu za suštinskim promjenama, a ne formom.

“Poštovane građanke, srećan vam 8. mart. To je još jedna prilika da se podsjetimo na mnoge zabrinjavajuće podatke kad je u pitanju rodna (ne)ravnopravnost, poput onog da žene primaju 14-16% manju platu od muškaraca za isti angažman, ili da je manje od 10% nekretnina i kompanija u vlasništvu žena”, poručio je on.

Mugoša je istakao da je osnova jednakosti pravo izbora žene, kakvo god ono bilo.

mugosa

Boris Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

“Pravo izbora i mogućnost da žena samostalno donese odluku o tome što želi da bude, odnosno čime želi da se bavi. No, iako izgleda jednostavno, to je jedan od najtežih zadataka i u razvijenijim društvima. Mijenjati uslove u kojima žene funkcionišu tako da su im izjednačne plate i sva radna i druga prava, ali i mijenjati tradicionalni način razmišljanja, poput onog u kome se od žena očekuje da se odreknu nasljedstva u korist muških članova familije… Sve su to velike prepreke koje ni jedan poklon za 8. mart ne može da izbriše”.

On se posebno osvrnuo na nasilje nad ženama koje i dalje predstavlja jedan od najučestalijh vidova kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori. Potencirao je i podatke koji se odnose na političarke, što je aktuelno i ovih dana.

 “Istraživanje pokazuje da je 9 od 10 političarki diskriminisano samo zato što su žene, kao i da je 7 od 10 političarki iskusilo neki vid nasilja tokom političkog rada. Tome posebno svjedočimo ovih dana sa karikaturama i montažama žena političarki, i to je nešto što čitavo društvo treba snažno da osudi. Oni koji takve skarednosti prave, treba da budu javno osuđeni kao neko ko promoviše najniži i nedostojan oblik borbe, i drago mi je da smo kao društvo pokazali da smo tu na dobrom putu”, naveo je Mugoša.

Mugoša je zaključio da je sa vrijednošću Indeksa rodne ravnopravnosti od 55 (od ukupno 100 poena), Crna Gora ostvarila niži rezultat od prosjeka Evropske unije, gdje vrijednost indeksa iznosi 67,4. Vrijednost indeksa ukazuje da se najveće nejednakosti između muškaraca i žena u Crnoj Gori nalaze u domenu Moći, praćeno domenima koji se odnose na Vrijeme, Znanje, Novac i Rad.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.