Novak Đoković neprikosnoveni vladar svjetskog tenisa
Novak Đoković

Započeo rekordnu 311. nedelju na vrhu ATP liste

Novak Đoković neprikosnoveni vladar svjetskog tenisa

Srpski teniser Novak Đoković ispisao je danas novu stranicu teniske istorije pošto je započeo 311. nedjelju na prvom mjestu ATP liste čime je oborio rekord Švajcarca Rodžera Federera po broju sedmica provedenih u vrhu svjetskog tenisa.

"Veoma sam uzbuđen što koračam stazama legendi i velikana ovog sporta. Svoje mesto među njima sam stekao prateći svoj dječački san i to je divna potvrda da je sve moguće kada nešto radite iz ljubavi i strasti", rekao je Đoković.

Đoković je prvi put u karijeri do prvog mjesta na ATP listi došao prije nepunih 10 godina (4. jula 2011) nakon osvajanja svog prvog Vimbldon sa 24 godine i 43 dana. On je tada proveo 122 sedmice na vrhu, što je njegov najduži niz kao broj 1.

Kao prvi teniser svijeta Đoković je odigrao 440 mečeva od kojih je dobio 387. Protiv igrača iz Top 10 je ostvario 117 pobjeda, pretrpjevši 30 poraza.

Iza Đokovića i Federera (310 nedjelja) na vječnoj listi nalaze se Pit Sampras (286), Ivan Lendl (270) i Džimi Konors (268).  

Đoković je jedan od 26 igrača u istoriji ATP liste koji je uspio da dođe do prvog mjesta. On je 2020. godinu završio na prvoj poziciji ATP rang liste po šesti put u karijeri izjednačivši tako rekord Pita Samprasa.

Srpski teniser na najnovijoj listi ima 12.030 bodova, 2.180 bodova više od drugoplasiranog Španca Rafaela Nadala.

Iza Đjokovića i Nadala slede Rus Danil Medvedev i Austrijanac Dominik Tim dok su Stefanos Cicipas i Rodžer Federer zamijenili mesta, pa je sada Grk peti, a Švajcarac šesti teniser svijeta.

Do desetog mjesta su još i Njemac Aleksander Zverev, Rus Andrej Rubljov, Argentinac Dijego Švarcman i Italijan Mateo Beretini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.