Trenutna zastupljenost žena u Vojsci Crne Gore 14,7%

Ministarstvo odbrane snažno podržava veće učešće žena u sistemu odbrane.

Trenutna zastupljenost žena u Vojsci Crne Gore je 14,7%, u odnosu na ukupnu brojnu strukturu, a njih gotovo 10% je zastupljeno u strukturi profesionalnih vojnih lica", kazali su iz Ministarstva odbrane povodom Međunarodnog Dana žena.

Ističu da je povećana motivacija žena za prijavljivanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama.

"Imajući u vidu neophodnost ravnopravnog učešća u pozicijama odlučivanja, pozicioniranje žena na mjestima donošenja odluka biće težnja u budućem periodu. U prilog tome da je ovo moguće ostvariti govori i činjenica da se ženama u VCG pružaju mogućnosti obrazovanja, usavršavanja i karijernog razvoja u svim oblastima djelatnosti Vojske”, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaju da je rodna perspektiva u Ministarstvu odbrane postala dio svih politika i procesa u oblasti upravljanja ljudskim resursima i visoko je zastupljena na agendi Ministarstva, te će i u narednom periodu biti dosljedni partneri u promociji ciljeva Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost, NATO politika, zakonskih regulativa i strateških ciljeva i pružiti puni doprinos u njihovoj realizaciji.

"Neophodnost integrisanja rodne ravnopravnosti u sve procese djelovanja oružanih snaga je nužna iz razloga što ukazuje na poštovanje i promociju osnovnih principa ljudskih prava. Diverzifikovane oružane snage bolje reflektuju sopstvena društva kojima služe, utiču na efikasnije ispunjavanje misija i zadataka i garantuju bolja radna okruženja za sve zaposlene. Ponosni smo na pripadnice VCG i radićemo u cilju ostvarenja većeg učešća žena u Vojsci, koje čuvaju naše građane i služe Crnoj Gori”, poručuju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.