Šta se događa sa tijelom ako previše sjedimo svakog dana?
Ilustracija

Šta se događa sa tijelom ako previše sjedimo svakog dana?

Ako dosta vremena provodite u sjedećem položaju bez pauze, trebalo bi da budete svjesni rizika koje to nosi.

Bolovi u leđima

"Loše držanje može dovesti do bolova, ali kada nanesete veću štetu svom tijelu, oni ostaju za čitavo život", objasnio je kiropraktičar Endrju Beng za portal "Eat This".

Sjedenje u zavaljenom položaju može prekomjerno da istegne ligamente pršljenova ili diskove, dodaje on. Zbog toga, stručnjaci savjetuju da se više krećete, budete aktivniji i rutinski se istežete. Ukoliko radite za računarom, pazite da pravilno sjedite i da vam ekran bude u nivou očiju.

Slaba koncentracija

Prema novoj studiji koju su sproveli istraživači sa univerziteta Ilinois, previše sjedenja zapravo će vam smanjiti pažnju, što će dovesti do toga da vas drugi mogu vrlo lako omesti u poslu, a koncentracija će samo da vam opada kako vrijeme prolazi.

Sporije razmišljanje

Učenici koji su koristili stajaći sto, bili su bolji u školi od onih koji su sjedeli dok rade zadatke, pokazala je studija objavljena u Međunarodnom časopisu za promociju zdravlja i obrazovanje.

Uz to, naučnici sa univerziteta Texas A&M otkrili su da su studenti koji su stajali sagorjeli više kalorija od onih koji su sjedeli.

Gojaznost

Ako sjedite, ne trošite toliko kalorija. Prema istraživanju sprovedenom među poljoprivrednim radnicima, objavljenom u Physiology (Bethesda), oni koji dane provode na nogama vjerovatno će sagorjeti 1.000 kalorija više od radnika koji dane provode sjedeći za stolom.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Science, zaključilo je da gojazne osobe obično sjede dva sata više dnevno u prosjeku od onih koji nemaju taj problem.

Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka

Dugotrajno sjedenje bez pauze može dovesti do duboke venske tromboze (DVT), stvaranja krvnog ugruška u veni duboko u tijelu.

To obično zahvata velike vene na bedru i nozi, ali se može pojaviti i u drugim djelovima tijela. Jednom kada se ugrušak stvori, može putovati u srce i pluća, stvarajući plućnu emboliju (PE), što može uzrokovati kratak dah, bolove u grudima, pa čak i smrt.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.