Rampa na Zagoriču u kvaru, voz ukočio ispred automobila
Ilustracija

Rampa na Zagoriču u kvaru, voz ukočio ispred automobila

Rampa na pružnom prelazu u Ulici Nikole Tesle u Zagoriču ponovo je u kvaru, pa su vozači dovedeni u opasnost prilikom prelaska pruge. Mještani kažu da se često dešava da rampa ne radi, te da je ovaj pružni prelaz nebezbjedan.

Zbog neispravne rampe prije tri noći umalo je stradao Rade Tapušković.

“Putnički voz koji se kretao iz Nikšića prema Podgorici zamalo me je udario kada sam automobilom pokušao da pređem pružni prelaz u Zagoriču. S obzirom na to da je rampa bila podignuta nijesam očekivao da će voz proći. Mašinovođa je usporio i zaustavio se. Kada sam pozvao Željeznicu da ih obavijestim o tome i saznam da li je rampa u kvaru, rekli su mi da je njihov savjet da usporim, dobro pogledam i da se ne oslanjam na to što je rampa podignuta. Rampa ne radi, nema semafora, a voz prolazi, tako da je nebezbjedan prolaz kako za vozače, tako i za pješake. Prije nekoliko dana je bila spuštena rampa i crveno svjetlo na semaforu, pola sata je to tako stajalo dok se kolona automobila nije stvorila. Opšti je javašluk kada je taj prelaz u pitanju, potpuno je neregulisano. Ili je rampa spuštena, a voza nema, ili je podignuta, a on prolazi”, navodi Tapušković.

I Milisav Perović kaže da rampa od kada je prvog dana postavljena ne radi kako treba.

“Velika je frekvencija saobraćaja u ovom dijelu naselja. Mašinovođa kada prolazi, stvarno uspori i stane, ali se može desiti neki kvar. Velike se kolone stvaraju, rampa više ne radi nego što radi. Da se ima bilo kakve odgovornosti, stavili bi jednog čovjeka koji će upozoravati vozače. Obaveza je Željeznice da nešto preduzme no ovom pitanju”, poručio je Perović.

Mještanin Zoran Vukajlović kaže da rampa ne radi, da su ugroženi i pješaci i vozači, te da bi najbolje rješenje bilo da nadležni postave radnika koji će je ručno podizati i spuštati.

“Vozovi staju, mašinovođe upozoravaju sirenom, pa se velika buka stvara zbog toga kako preko dana, tako i noću. Ranije je rampa radila, ali u posljednje vrijeme se dešava da ona više ne radi. Kolone automobila se stvaraju do magistrale, jer je velika frekvencija saobraćaja. Nikakva je bezbjednost kada je ovaj prelaz u pitanju. Trebalo bi postaviti čovjeka koji će da podiže i spušta rampa ručno, kao što je ranije bilo, jer je ovakav način regulisanja saobraćaja bio najbjezbjedniji”, zaključuje Vukajlović.

V.d. direktora sektora elektrotehničke djelatnosti u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore Vesna Praščević kazala je da je rampa na pružnom prelazu u kvaru, te da u takvim situacijama postoji pravilnik kako da se mašinovođe ponašaju.

“U pitanju je veći kvar i kada će biti otklonjen ne mogu precizno da kažem. Kada je putni prelaz u kvaru zna se tačno po propisu kako se ponašaju vozovi. Oni su dužni da stanu ispred prelaza da sviraju i prolaze tek kada je potpuno bezbjedan prolaz. Rampe su podignute, ali je prolaz bezbjedan no vozače. Uvijek se propisuje vozačima da ipak prolaze pažljivije preko šina. Prvo se da znak sirenom da voz nailazi, zatim je mašinovođa dužan da stane ispred pružnog prelaza, bez obzira da li ima vozila ili ne, na tek onda lagano prolazi”, objasnila je Praščević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.