Sahranjen Vladika Atanasije
Sahrana Vlade Atanasija

U manastiru Tvrdoš

Sahranjen Vladika Atanasije

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg na groblju manastira Tvrdoš.

Ispred Sabornog hrama u Trebinju služena zaupokojena liturgija i opelo, a potom je ulicama Trebinja ka Manastiru Tvrdoš krenula pogrebna povorka sa zemnim ostacima blaženopočivšeg vladike Atanasija.

U povorci su, između ostalih, bili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministri u vladama Republike Srpske i Crne Gore, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Repbulike Srpske Dragan Davidović, princ Filip Karađorđević, te mnogobrojno sveštenstvo i veliki broj vernika.

Kovčeg sa tijelom vladike Atanasija pratili su episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije poslao pismo

Srpski patrijarh Porfirije poručio je u oproštajnoj poruci preminulom episkopu Atanasiju da su tamo gdje je on bio s njim bili i sveti oci i učitelji Crkve, tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli, "čijom silom je vladika Atanasije hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji".

U poruci koju je koje je na nakon opela episkopu Atanasiju ispred Sabornog hrama u Trebinju pročitao mitropolit dabro-bosanski Hrizostom, kaže se da je, imajući uvek u srcu Hrista vaskrslog, vladika Atanasije činio da oni sveti oci i učitelji Crkve iz apostolskog i potonjih vremena o kojima je predavao, budu ne nekakvi naučni ili literarni, čak ni bogoslovski uzori, "nego da budu dio naših života, da uz njega budu sa nama, ne samo na predavanjima nego gotovo uvjek".

"Ne mogu da izostavim jednu kapitalnu činjenicu kojom Srpska Crkva, srpska kultura, srpski narod treba da se ponose: vladika Atanasije je uz pomenute svete: Justina i Nikolaja, najplodniji i vjerovatno u svijetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac", naveo je patrijarh Porfirije. 

"Ovih dana i dugom vremenu koje predstoji njegovo djelo će, kao i djela svetog Justina i svetog Nikolaja, biti tumačeno, proučavano, umnožavano, ali što je najvažnije njegovo djelo i njegove molitve za nas pred prestolom Oca Nebeskog, privodiće Srbe Crkvi Hristovoj u vjekovima dok nas bude, a biće nas dok sledeći vladiku Atanasija slijedimo Svetog Savu, Svetog Lazara kosovsko-metohijskog i sve svete iz roda našega", poručio je patrijarh Porfirije.

Umirovljeni episkop Atanasije upokojio se u četvrtak, 4. marta u Trebinju.

Liječen je u bolnici u Trebinju od koronavirusa korona od 17. februara.

U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom upokojenja umirovljenog episkopa Atanasija.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine.

Završio je Bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem.

Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine.

Od 1991. bio je episkop banatski, a već sljedeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.