U posljednjih nedelju dana u Evropi zabilježeno novih milion slučajeva zaraze koronavirusom
Ilustracija

"Britanski soj dominantan u 10 država"

U posljednjih nedelju dana u Evropi zabilježeno novih milion slučajeva zaraze koronavirusom

Evropa je prošle nedelje zabilježila milion novih slučajeva koronavirusa, što je devet odsto više u odnosu na prethodnu nedelju, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je precizirala i da je broj zaraženih počeo ponovo da raste posle šestonedeljnog pada.

Među teško pogođenim mjestima je i predgrađe Milana, naselje Bolate, gdje je virus veoma brzo zahvatio jaslice i susjednu osnovnu školu. Za samo nekoliko dana zarazilo se 45 djece i 14 zaposlenih.

Analize su pokazale da je riječ o izuzetno zaraznoj varijanti virusa, koja se prvi put pojavila u Engleskoj krajem prošle godine. Nagli porast infekcija doveo je do uvođenja novih ograničenja na cijelom kontinentu.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge kaže da su novi sojevi koronavirusa, koji se znatno brže šire jedan od razloga za nagli skok broja zaraženih, ali i popuštanje mjera i otvaranje u pojedinim državama „na način koji nije siguran i kontrolisan“.

Britanska varijanta značajno se proširila u 27 država Evrope a preovlađujuća je u najmanje deset zemalja – Velikoj Britaniji, Danskoj, Italiji, Irskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji, Portugalu, ali i Izraelu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.