Lajčak: Sitna politika ne treba da skrene Crnu Goru s njenog evropskog pravca

"Vlasti da ispune očekivanja građana i obaveze prema EU"

Lajčak: Sitna politika ne treba da skrene Crnu Goru s njenog evropskog pravca

Zapadni Balkan je glavni prioritet Evropske unije i integracija regiona u EU u našem zajedničkom interesu, poručio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak tokom sastanaka s predsjednikom Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

 Specijalni predstavnik EU posjetio je Crnu Goru 4. i 5. marta, u završnoj fazi posjete Zapadnom Balkanu.

Istakao je čvrstu angažovanost Unije u Crnoj Gori, čak i u teškim vremenima, podsjetivši na obimnu pomoć protiv kovida-19, koja je obezbijeđena povrh pretpristupnih fondova i Ekonomskog i investicionog plana.

Specijalni predstavnik Lajčak osvrnuo se i na visok nivo javne podrške težnjama Crne Gore da pristupi EU, ohrabrujući crnogorske vlasti da ispune očekivanja građana i obaveze prema EU, tako što će ispuniti preostale izazove u ključnim problematičnim oblastima i pokazati uvjerljiv napredak, posebno u oblasti vladavine prava.

Podstakao je sagovornike da pronađu način za konstruktivnu kohabitaciju i da ne dopuste da proevropske snage budu taoci aktera koji ne dijele iste evropske ciljeve.

"Sitna politika ne treba da skrene Crnu Goru s njenog evropskog pravca i ugrozi poziciju predvodnika u integraciji," kazao je Lajčak.

On je pohvalio i potpunu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, za koju je kazao da ukazuje na privrženost države njenoj evropskoj budućnosti, ohrabrujući Vladu da zadrži taj kurs.

Komentarišući predložene izmjene zakona o tužilaštvu, Lajčak je, kako je saopšteno iz EU Info centra, napomenuo da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme, te da ne bi smjela da preokrene sprovođenje pravosudne reforme, već da se nadoveže na dosadašnji rad i na taj način unaprijedi rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takođe je naglasio važnost dobro funkcionišuće diplomatske službe, između ostalog i u odnosu na imenovanje ambasadora Crne Gore u EU.

Lajčak je, kako se navodi, takođe imao priliku da razmijeni mišljenja s ambasadorima država članica EU i izvijesti ih o razgovorima obavljenim tokom posjete.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.