Ministarka tražila povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima, ne samo ljekarima
Jelena Borovinić Bojović

Ministarka tražila povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima, ne samo ljekarima

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović zahtijeva povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima, a ne samo ljekarima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, dr Borovinić Bojović je već 1. marta 2021. godine, uputila mišljenje/dopis Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, tj. ministru Milojku Spajiću.

"Kao resorno Ministarstvo zdravlja veoma smo zainteresovani za povećanje zarada zdravstvenih radnika, cijenći težinu i odgovornost njihovog rada, što je posebno došlo do izražaja u vremenu pandemije zarazne bolesti COVID 19", saopštila je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da su u proceduri Predlog zakona o dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji predlagač je Branka Bošnjak, te Predlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji predlagač je Sindikat doktora medicine Crne Gore.

"Brižljivo smo razmotrili oba predloga, koji tretiraju samo povećanje zarada doktora medicine, a Ministarstvo zdravlja je mišljenja da povećanjem treba obuhvatiti sve zdravstvene radnike, a ne samo doktore medicine", navela je Borovinić Bojović u dopisu Spajiću.

Kako se radi o dva predloga izmjena i dopuna istog zakona, a da su koeficijenti za utvrđivanje zarada zdravstvenih radnika utvrđeni Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost, Ministarstvo zdravlja je mišljenja da bi trebalo da se održi preliminarni sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, kako bi se predlozi razmotrili i utvrdio iznos novčanih sredstava koji će biti planiran i opredijeljen za ove namjene u Budžetu Crne Gore za 2021. godinu, sa finansijskim izvještajem i pokazateljima.

"Tek nakon ovih aktivnosti, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada Crne Gore se mogu izjasniti o predlozima za izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Iz navedenih razloga, potrebno je da nas obavijestite o terminu za održavanje ovog sastanka, u što kraćem roku”, istakla je Borovinić Bojović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.