Za svaki litar benzina država uzima 77 centi
Ilustracija

Za svaki litar benzina država uzima 77 centi

Cijene goriva u ovoj godini porasle su od 10 do 13 centi, zbog čega su predstavnici političkih partija ponovo pokrenuli pitanje smanjenja cijena goriva, tačnije smanjenja akciza koje država ubira za svaki litar goriva.

Na pitanje Dana da li Ministarstvo finansija razmatra smanjenje akciza za gorivo, te da li u budžetu ima prostora da se smanje akcize, iz resora na čijem je čelu Milojko Spajić kažu da se analiziraju sve mogućnosti.

"Ministarstvo finansija i socijalnog staranja analizira sve mogućnosti i u vezi sa akcizama na gorivo. Jedan od prioriteta Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade je obračun sa nelegalnim aktivnostima jer je naš fokus suzbijanje sive ekonomije, čime ćemo doći do dodatnih prihoda", kazali su iz Spajićevog resora.

To, kako navode, otvara prostor za više mogućnosti po pitanju akciza na gorivo i uopšte akcizne politike.

"Prilikom određivanja visine akcize za mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, neophodno je voditi računa o ukupnim budžetskim prihodima", kazali su iz ministarstva.

Cijene benzina u Crnoj Gori su 1,3, odnosno 1,27 eura po litru, dok je eurodizel 1,13 centi po litru. Od ukupne cijene za litar benzina država uzima 77 centi, dok od ukupne cijene eurodizela u državni budžet idu 63 centa.

Prema posljednjem obračunu maloprodajnih cijena naftnih derivata koji je objavljen za period od 14 kalendarskih dana (od 2. do 16. marta 2021. godine), akciza za BMB 95 i BMB 98 iznosi 0,549 eura, dok je za eurodizel 0,44 eura.

Kada je u pitanju PDV, za BMB 95 i BMB 98 on iznosi 0,22 eura, dok za eurodizel 0,19 eura precizirali su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.